Turkije verzoekt uitlevering Gülen om couppoging

Het is voor het eerst dat Ankara om de uitlevering van Gülen vraagt, en daarbij de couppoging als achterliggende reden geeft.

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen in zijn huis in Pennsylvania.
De Turkse geestelijke Fethullah Gülen in zijn huis in Pennsylvania. Foto: Charles Mostoller / Reuters

Turkije heeft de Amerikaanse regering formeel verzocht om de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren, in verband met de couppoging van 15 juli. Dat meldt de Turkse tv-zender NTV volgens persbureau Reuters.

Het is voor het eerst dat de Turkse regering een uitleveringsverzoek van Gülen doet, met de couppoging als directe reden. President Erdogan beschuldigt Gülen ervan de militaire opstand in zijn land te hebben opgezet. Volgens het Turkse ministerie van Justitie zou Gülen de opstand “hebben opgedragen en geleid”. Eerdere uitleveringsverzoeken tegen de geestelijke hadden andere oorzaken.

Lees ook: ‘Erdogan heeft de massa, Gülen mikt op de elite’

Erdogan heeft met de Amerikaanse president Obama tijdens de G20-top in China over de kwestie-Gülen gesproken. Volgens de Turkse president hebben de Verenigde Staten “geen excuus” om Gülen niet uit te leveren. Obama zou hebben gezegd dat een eventuele uitlevering van Gülen alleen op juridische gronden zou plaatsvinden, en niet op politieke. Bij een bezoek aan Ankara liet vice-president Biden ook al weten dat een uitleveringsverzoek eerst langs de rechter moet.

Een daadwerkelijke overtocht van de geestelijke naar Turkije kan volgens juridisch experts nog jaren duren. Zelfs als de rechter de arrestatie en het uitleveren van Gülen gelast, kan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om humanitaire redenen nog weigeren. Gülen woont sinds 1999 in ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij heeft zelf ontkend betrokken te zijn bij de couppoging.