Tilburg geeft toestemming voor teelt medicinale cannabis

Wel zijn aan de teelt voorwaarden verbonden: maximaal vijf planten, een meerderjarige teler en een brandveilige woning.

Foto Robin Utrecht / ANP

Patiënten die cannabis gebruiken als medicijn mogen in Tilburg voortaan zelf hun planten kweken. Dat besluit heeft burgemeester Peter Noordanus genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, zo schrijft hij dinsdag aan patiëntenvereniging PGMCG. Een “mooi begin”, aldus de vereniging.

Aan het zelf telen van medicinale wiet zijn echter wel voorwaarden verbonden, schrijft Noordanus. Het gaat onder meer om:

  • Patiënten niet meer dan vijf planten in hun woning telen
  • Planten mogen niet hoger zijn dan drie meter
  • Teler dient medische verklaring te hebben
  • Huis van teler moet brandveilig zijn en de elektriciteitsvoorziening veilig en legaal
  • Cannabis moet voor eigen gebruik zijn, verkoop is verboden
  • De teler moet meerderjarig zijn

Hoewel voorzitter Marian Hutten in een reactie laat weten blij te zijn met het besluit is er volgens haar nog een hoop te doen. Niet elke patiënt heeft namelijk binnenshuis de ruimte om vijf grote planten van drie meter te kweken. En minder planten, of kleinere, levert dan te weinig voorraad op.

Hutten wil daarom in gesprek over nog verdere versoepeling. Ook wil de vereniging in overleg met andere gemeenten om ook daar het thuiskweken voor patiënten mogelijk te maken.

Niet vervolgd, maar wel afgepakt

In juni liet patiëntengroep PGMCG al aan het Brabants Dagblad weten een verzoek bij de gemeente te hebben ingediend voor het legaliseren van medicinale cannabisteelt. De vereniging wees erop dat cannabis bij de apotheek voor veel patiënten moeilijk te verkrijgen is.

Lees ook: Cannabisdruppels voor het zieke kind.

Het bezitten van maximaal vijf wietplanten wordt in Nederland nu al gedoogd, ook voor niet-patiënten. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie de eigenaar van de planten niet vervolgt, maar de planten vaak wel in beslag worden genomen door de politie. Door het besluit van burgemeester Noordanus hoeven patiënten in Tilburg nu niet meer te vrezen dat ze hun planten kwijtraken.