Eis van tien jaar cel en tbs voor moord bij ziekenhuis Waalwijk

Op 10 augustus 2015 schoot John F. zijn ex-vriendin Linda van der Giesen dood, naar eigen zeggen door een psychose.

Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda van der Giesen werd doodgeschoten.
Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda van der Giesen werd doodgeschoten. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de rechtbank van Breda een celstraf van tien jaar met tbs geëist tegen John F. voor de moord op zijn ex Linda van der Giesen. De 38-jarige F. heeft bekend dat hij zijn 28-jarige ex-vriendin op 10 augustus vorig jaar op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk doodschoot, naar eigen zeggen tijdens een psychose.

Volgens de verdachte schoot hij zijn voormalige vriendin in een opwelling dood. Hij zou zichzelf hebben willen doden vanwege financiële problemen en relatieproblemen met Van der Giesen en een andere ex, maar schoot door een psychose zijn voormalige vriendin dood. Volgens het OM is er echter sprake van moord: zo zou hij een wapen met geluiddemper hebben gebruikt en had hij handschoenen aan ten tijde van het dodelijke voorval. Dat wijst volgens de officier van justitie op een mate van voorbereiding voor de moord.

Rondom de zaak was destijds veel te doen omdat na de moord bleek dat de politie een inschattingsfout had gemaakt bij het beschermen van Van der Giesen, die als verpleegster in het ziekenhuis in Waalwijk werkte. Van der Giesen had twee weken voor haar dood aangifte gedaan van bedreiging en stalking door F., terwijl de politie ook doorkreeg dat F. mogelijk beschikking had over een vuurwapen. Desalniettemin ondernam de politie geen actie. Ondanks de gemaakte fouten achtte het OM het optreden van de politie niet strafrechtelijk verwijtbaar.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.