Op zoek naar een woning? De villa van Frits Philips staat te koop

Landgoed

Landgoed De Wielewaal, waar oud-Philips-topman Frits Philips tot zijn dood woonde, staat te koop. Voor „tientallen miljoenen”.

Tijdens de verbouwing van het landhuis, in 2007, is een Bentley in de kelder getakeld en daarna is de vloer erop gestort. Eruit kan hij dus niet meer.
Tijdens de verbouwing van het landhuis, in 2007, is een Bentley in de kelder getakeld en daarna is de vloer erop gestort. Eruit kan hij dus niet meer. Foto’s Honders/Alting makelaars

In de kelder, achter glas en in de schijnwerpers, staat alvast een cadeautje klaar voor de nieuwe bewoner: een Bentley. Tijdens de verbouwing van het landhuis, in 2007, is de auto in de kelder getakeld en daarna is de vloer erop gestort. Eruit kan hij niet meer. Een leuk extraatje dus, voor de nieuwe eigenaar van De Wielewaal in Eindhoven, al zal hij of zij toch al genoeg moeten neertellen voor het vroegere landgoed van wijlen Frits Philips.

Voor het eerst sinds 1912 staat het landgoed openbaar te koop. Sinds maandagavond is een website in de lucht waarop de luxueuze villa, waar Frits Philips tot zijn dood in 2005 woonde, wordt aangeprezen, inclusief een Engelstalig filmpje. De doelgroep is klein, zegt makelaar Henk Honders, en het is „zeker niet” uitgesloten dat de koper een internationale zakenman zal blijken. Vandaar.

De vraagprijs is op aanvraag. Maar de makelaar wil desgevraagd wel vertellen dat het landgoed „tientallen miljoenen” moet opbrengen. „Als u op de kaart kijkt, ziet u dat u feitelijk een behoorlijk stadsdeel van Eindhoven zou kopen.”

Voor dat geld krijgt de nieuwe eigenaar een villa met 2.582 vierkante meter vloeroppervlak op een perceel van 142 hectare. Wat feitjes uit de online ‘reclamefolder’: de woning telt veertig kamers, waaronder een hammenkamer, acht badkamers, een fitnesszaal (85 vierkante meter), een buitenzwembad, een bibliotheek en een muziek- of speelkamer.

Sigaren met prins Bernhard

1409ECOlandgoedDEF1

Er is een wijnkelder van ruim 750 vierkante meter, met klimaatkasten, proeflokalen met open haarden en een kamer waar gedroogde hammen hangen. De gewelvenkelder „ademt de sfeer van een Middeleeuws kasteel”. De stenen die gebruikt zijn komen uit een voormalig kasteel van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I, echtgenoot van keizerin Sissi. Ook is er in het landhuis nog een „authentieke herenkamer”, waar Frits Philips „vroeger sigaren rookte en cognac dronk met onder anderen zijn goede vriend prins Bernhard”.

Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken: twee logeersuites en vijf slaapkamers, ieder met een eigen badkamer met bad en/of douche. De „masterbedroom” heeft twee badkamers en twee garderobekamers. En o ja, over het landgoed verspreid staan nóg vier woningen – „voor personeel of gasten”.

In 1912 kocht Anton Philips, de grondlegger van het Philips-concern, een bos dat hij als landgoed liet inrichten. Een deel ervan stelde hij ter beschikking voor de aanleg van het Philips de Jongh wandelpark en de Philips fruittuin. Zelf woonde hij nooit op het landgoed. In tegenstelling tot zijn zoon Frits, die van 1961 tot 1971 topman van Philips was. Die liet in 1934 op het perceel een landhuis bouwen, waar hij met uitzondering van de periode rond de Tweede Wereldoorlog, woonde.

De huidige eigenaar, Marc Brouwers (53), heeft De Wielewaal na de dood van Frits Philips onderhands gekocht en het landhuis in 2007 bijna volledig laten slopen. Met behulp van de oorspronkelijke bouwtekeningen is de villa in achttien maanden tijd in dezelfde stijl weer opgebouwd, en nog een stukje groter gemaakt.

1409ECOlandgoed4

Brouwers, die met een geschat vermogen van 115 miljoen op nummer 173 in de Quote 500 staat, vergaarde vermogen met de verkoop van zijn textielbedrijf Bremtex, in 2007. Uit Kadastergegevens blijkt dat hij in 2014 een hypotheek van 33,6 miljoen euro is aangegaan op De Wielewaal.

Waarom Brouwers het landhuis, waar hij met zijn familie woont, nu alweer verkoopt? Volgens makelaar Honders heeft Brouwers de kans om in Oisterwijk, „waar zijn roots liggen”, een landgoed naar eigen inzicht in te richten. „Er zijn van die fases in je leven dat je zegt: ik moet het nú doen, anders komt het er niet meer van. Dat is nu bij hem het geval.”

Voor Honders is de verkoop van De Wielewaal geen routineklus. Hoewel hij actief is in het „luxe woonsegment” en dus naar eigen zeggen „wat gewend” is, noemt hij dit een „wel heel bijzonder object”. En dat is nog zacht uitgedrukt, zegt Honders. „Dit is wel een uitdaging.” Alhoewel? In de 24 uur dat de website online staat, heeft hij al duizenden reacties gekregen. Van potentiële kopers? „Haha, nee, was het maar zo. Helaas niet.”

Moeten kopers aantonen dat ze zich De Wielewaal kunnen veroorloven, voor ze op bezichtiging mogen? Honders: „We gaan eerst met mensen in gesprek om ze te peilen. Er is een verschil tussen geïnteresseerd en serieus geïnteresseerd.”