Stichting daagt banken om te hoge oversluitboete

Volgens de stichting zou er in de afgelopen twintig jaar zo’n 5 miljard euro teveel zijn betaald door hypotheekeigenaren.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

De stichting Oversluitclaim sleept een aantal banken voor de rechter omdat die te hoge oversluitboetes voor hypotheken zouden hebben doorberekend. Dat maakte de stichting maandagavond bekend in het AVROTROS-programma Radar.

Twitter avatar Oversluitclaim Oversluitclaim Vanavond, 20.30u @avrotrosradar : over onterecht hoge oversluitboetes en wat te doen. Doe mee en schrijf je in! https://t.co/S4PZmIX3jD

Volgens de stichting hebben de banken in de afgelopen twintig jaar gemiddeld 15 procent meer boete berekend dan eigenlijk zou moeten - dit zou klanten zo’n 5 miljard euro hebben gekost, dat is zo’n 3.500 euro per hypotheek.

Ook hypotheekeigenaren die niet overstapten

De stichting Oversluitclaim roept woningbezitters op om zich achter de claim te scharen, en benadrukt dat het niet alleen om hypotheekhouders gaat die zijn overgestapt.

“Niet alleen mensen die een oversluitboete hebben betaald zijn benadeeld, maar ook de mensen met een hypotheek die niet zijn overgestapt omdat dat niet gunstig was. Voor de meesten van hen zou overstappen wel gunstig zijn geweest als de boeterente niet veel te hoog zou zijn geweest.”

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat in een reactie weten dat banken zelf mogen bepalen wat de hoogte is van de oversluitboete. Daarbij moeten ze wel zo transparant mogelijk zijn richting de klant, aldus de NVB. Op het moment onderzoekt financieel toezichthouder AFM de manier waarop de banken oversluitboetes in rekening brengen. De NVB wacht de uitkomsten daarvan af.