Slechts drie PvdA-bewindslieden willen terug in Kamer

PvdA Wens van Dijsselbloem op lijst te komen is steun voor Samsom.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien arriveert op het Binnenhof, voorafgaand aan de eerste begrotingsraad na het zomerreces.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien arriveert op het Binnenhof, voorafgaand aan de eerste begrotingsraad na het zomerreces. Foto Bart Maat/ANP

NIet meer dan drie van de tien PvdA-bewindslieden willen na de verkiezingen van maart volgend jaar terugkeren in de Tweede Kamer. Vier willen wel opnieuw het kabinet in, maar ambiëren niet meer het ambt van volksvertegenwoordiger.

Vandaag zeggen minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) tegen NRC dat zij niet op de PvdA-kandidatenlijst willen. Ze zijn wel beschikbaar om opnieuw bewindspersoon te worden. Klijnsma was bij de verkiezingen van 2012 de nummer twee van de PvdA-lijst. Ze haalde 192.190 voorkeursstemmen. „Ik heb eigenlijk mijn hele arbeidzame leven op of rond het Binnenhof doorgebracht”, zegt ze nu. „ Ik wil graag eens om me heen kijken om te zien wat ik nog meer kan doen, ik ben nu 59.”

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil wel opnieuw Tweede Kamerlid worden. „Met anderen heb ik de kar van het kabinet getrokken”, zegt hij vandaag in het AD. „Het is geen goed moment om te zeggen: nu iemand anders.” Dijsselbloem vindt het „belangrijk” om een hoge plek op de kandidatenlijst te krijgen, zegt hij.

Lees ook: PvdA-stemmenkanon zwaait af, ons interview met staatssecretaris Jetta Klijnsma.

PvdA’ers moesten uiterlijk maandagochtend laten weten of ze verder willen of niet. Het beeld is dit: van alle PvdA’ers die in 2012 in het kabinet kwamen dankzij de verkiezingszege van Diederik Samsom, wil alleen een klein clubje getrouwen plaatsnemen in de Tweede Kamer, mocht de partij na de verkiezingen in de oppositie belanden. Naast Dijsselbloem meldden zich eerder minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) voor een plek op de lijst.

Dijsselbloems kandidatuur is een belangrijke steun in de rug voor Samsom, die zich binnenkort opnieuw kandidaat stelt als lijsttrekker. De minister van Financiën geldt al jarenlang als een intimus van Samsom. Door zich opnieuw te kandideren spreekt Dijsselbloem zijn vertrouwen uit in de kansen van Samsom. Peilingen wijzen al geruime tijd op zwaar verlies voor de PvdA bij de komende verkiezingen.

De meeste PvdA’ers hanteren de formule: geen Kamerlid, wel een nieuwe termijn als bewindspersoon. Van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) was dit al bekend, Martin van Rijn (Zorg) sloot zich dinsdag daar bij aan. De ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) laten nog in het midden of ze weer in het kabinet zouden willen.

Vicepremier Lodewijk Asscher wil niet op lijst als ‘gewoon’ Kamerlid, maar daagt Samsom mogelijk uit voor het lijsttrekkerschap.