Radioprogramma Vroege Vogels wint Gouden Roos

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste entertainment in de Europese digitale, televisie- en radio-industrie.

Het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA heeft als onderdeel van de Europese uitzending European Dawn Chorus een Gouden Roos gewonnen in de categorie ‘radio-evenement van het jaar’. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste entertainment in de Europese digitale, televisie- en radio-industrie.

Twitter avatar RosedOr Rose d’Or Best Radio Event of the Year goes to @rte‘s “European Dawn Chorus”! #RDO16 Well done!

Het VARA-programma maakte op 1 mei deel uit van een uitzending waaraan ook onder meer programma’s uit Rusland, Noorwegen, Engeland en Ierland meededen. Gedurende de ochtend kon er met de zonsopkomst mee zes uur lang geluisterd worden naar de ochtendzang van vogels. In Nederland was Vroege Vogels naar de Mokbaai op Texel getogen, waar onder meer nachtegalen, rietzangers en grote sterns te horen waren. In totaal werd er vogelgezang van vijftien verschillende locaties uitgezonden.


De VARA zendt ter gelegenheid van het winnen van de prijs komende zondag tussen 07.30 en 08.00 uur een compilatie van het Europese vogelconcert uit op Radio 1.

De Gouden Roos wordt jaarlijks in meerdere categorieën uitgereikt. Zo ging de prijs voor beste televisie-entertainment tijdens de uitreiking in Berlijn op dinsdagavond naar het Eurovisie Songfestival. De Britse komiek John Cleese kreeg een oeuvreprijs uitgereikt. In het verleden won ook onder andere John de Mol al eens een exemplaar.