Hij is de spil bij tal van aanslagen in Frankrijk

Terrorisme Parijs is ontsnapt aan weer een aanslag. Opnieuw blijkt Rachid Kassim, de meest invloedrijke Franse jihadist, de inspirator.

©

Het door de Franse politie opgerolde ‘vrouwencommando’ dat op het punt zou hebben gestaan aanslagen te plegen in Parijs, werd „op afstand gestuurd” vanuit Syrië. Dat zei de Franse terrorisme-aanklager François Molins vrijdag nadat eerder vorige week een auto vol met gasflessen bij een terras in het Quartier Latin was gevonden. Maar wie vanuit het kalifaat precies de orders verstrekte, zei de procureur er niet bij.

Volgens bronnen rond het onderzoek die in Franse media zijn aangehaald lijkt weer Franse jihadist Rachid Kassim (29) de spil. Hij zou via de app Telegram in contact hebben gestaan met een van de drie vrouwen. Ook de zaterdag in Parijs aangehouden 15-jarige jongen die, gewapend met slechts een mes, „als martelaar wilde sterven na ongelovigen te hebben vermoord”, onderhield volgens persbureau AFP via sociale media contact met Kassim.

Lees ook deze uitgebreide reconstructie: De vluchtelingenroute van Islamitische Staat

Sleutelrol

De naam van Kassim dook eerder op in het onderzoek naar de moord op een koppel politieagenten in juni in het stadje Magnanville, even ten westen van Parijs. De door de politie doodgeschoten broodjesbezorger Larossi Abballa zou via Telegram intensief contact met Kassim hebben gehad voordat hij de agenten in hun eigen huis aanviel. Op Telegram, vanwege de versleutelde boodschappen een favoriet communicatiemiddel onder jihadisten, beheert Kassim een kanaal dat 200 tot 300 volgers zou hebben.

Na de aanslag met een vrachtwagen op 14 juli in Nice, verscheen Kassim in een filmpje van Islamitische Staat waarin hij de dader, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, feliciteerde met zijn actie. Kassim, die zijn ogen met houtskool had aangezet en een tulband droeg, dreigde Frankrijk in de video met nieuwe aanslagen, alvorens in beeld een gevangene de keel door te snijden. Het filmpje zou volgens het Amerikaanse terreuronderzoekscentrum SITE in de Iraakse Nineveh-regio, op de grens met Syrië, zijn opgenomen.

Bij de volgende aanslag op Franse bodem, de moord op de 85-jarige priester Jacques Hamel in een kerk in Normandië, lijkt Kassim opnieuw een sleutelrol te hebben gespeeld. Volgens het weekblad L’Express heeft hij, andermaal via Telegram, de twee daders aan elkaar gekoppeld. Adel Kermiche (19) woonde in hetzelfde dorp als de priester, maar zijn kompaan Abdel-Malik Petitjean had voor de terreurdaad ver moeten reizen. Kassim zou een week na de aanslag een geluidsopname van Kermiche online hebben gezet.

Onopvallende leerling

Over Kassim is weinig bekend, maar hij lijkt snel uitgegroeid tot de meest invloedrijke Franse jihadist in IS-gebied. Hij groeide op in de stad Roanne, nabij Lyon, waar hij in een buurthuis sociaal werk met kinderen deed. Volgens buurtgenoten die anoniem bij tv-zender BFMTV aan het woord kwamen, was hij tot het eind van zijn middelbare school een onopvallende leerling, niet al te gelovig bovendien. Zijn hobby’s: karate en rapmuziek. Wat dat laatste betreft: in 2009 nam hij met vrienden een amateuralbum met rapmuziek op. Je suis un terroriste, scandeert hij in een van de nummers.

In 2011, na een reis naar Algerije, het geboorteland van zijn ouders, zou hij veranderd zijn. Hij werd radicaler en probeerde andere jongeren in de lokale moskee te beïnvloeden, waarna de moskeeleiding hem op het matje zou hebben geroepen. Een jaar later verkaste hij met zijn vrouw en drie kinderen naar Egypte om ten slotte uit te komen in Irak of Syrië.

Terwijl bij de grote aanslagen eind 2015 in Parijs volgens onderzoekers bij Justitie vanuit IS-gebied concrete logistieke bijstand werd verleend, beperkt Kassim zich op Telegram tot tips voor mogelijke doelwitten, werkwijzen en het aansporen van mensen. Op 12 augustus riep hij zijn volgers op om „discreet” te opereren en hem voorafgaand aan een aanval een video te sturen waarin de dader trouw zweert aan IS. Op 18 augustus richt hij zich direct tot lions solitaires (eenzame leeuwen) die „in enkele dagen” tot actie kunnen overgaan.

„Als je niet hebt wat nodig is, dan neem je een mes.”

Dat is wat de vrouwen, die eerder vergeefs geprobeerd hadden de auto met gasflessen tot ontploffing te brengen, deden. Gewapend met messen verzetten ze zich tegen hun arrestatie. Kassim, schrijft Le Monde, was op afstand tevreden. „Maar waar zijn de broeders” schreef hij boos op zijn Telegram-kanaal.

„U moet begrijpen dat als deze vrouwen tot actie overgaan, dat dat zeker is omdat er te weinig mannen zijn (…) Waarom wachten jullie zolang? Wat is je excuus?”