Poging tot mediation KLM en vakbond VNV mislukt

De pilotenvakbond VNV gaat niet in op de uitnodiging van de rechter om voorafgaand aan het vonnis in overleg te gaan.

KLM advocaten Jaap van Slooten (R) Teun Huijg (M) en Erik Swellheim (CFO KLM) (L) in de rechtbank Amsterdam tijdens het kort geding.
KLM advocaten Jaap van Slooten (R) Teun Huijg (M) en Erik Swellheim (CFO KLM) (L) in de rechtbank Amsterdam tijdens het kort geding. Foto ANP / Bas Czerwinski

Een poging van de rechter om KLM en pilotenvakbond VNV via mediation bij elkaar te brengen is mislukt. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) gaat niet in op de uitnodiging van de rechter om voorafgaand aan het vonnis in overleg te gaan. De vakbond vindt dat KLM de opzegging van de pensioenovereenkomst moet intrekken voordat er weer onderhandeld kan worden. De uitspraak in het pensioenconflict bij KLM, die mogelijk gevolgen heeft voor andere bedrijven, is op dinsdag 27 september.

Vanochtend diende het kort geding dat de VNV heeft aangespannen tegen werkgever KLM over opzegging van de pensioenovereenkomst met de piloten. Volgens KLM leiden lage rentestand en veranderde regels van De Nederlandsche Bank voor pensioenbuffers tot een bijstorting in het pensioenfonds van 600 miljoen euro. Zo’n storting brengt volgens KLM de bedrijfsvoering in gevaar. Omdat het niet is gelukt om met de VNV afspraken te maken over aanpassing van het pensioenprotocol, zegt KLM de overeenkomst per 1 december op.

Lees ook het interview met VNV-voorzitter Steven Verhagen: ‘KLM-directie danst op de vulkaan’

Volgens de VNV gaat het niet om 600 maar 115 miljoen euro, en is het nog niet zeker of er wel moet worden bijgestort. De piloten zien de bijstorting als een nevenkwestie. Zij willen vooral dat KLM de afspraak over indexatie van de pensioenen nakomt, zodat zij een welvaartsvastpensioen behouden, gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging. Zij verzetten zich tegen de eenzijdige opzegging, en de korte termijn daarvan. Het door de KLM-advocaat genoemde pilotenpensioen van 10.000 euro bruto per maand werd door bij de rechtszaak aanwezige gepensioneerde vliegers betwist.

Beide partijen gingen bij het kort geding vandaag uitgebreid in op de moeizame onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord. Ze verweten elkaar dat ze het afgelopen jaar te weinig initiatief hebben getoond om tot een oplossing te komen. De rechter liet echter weten dat de zaak vooral draait om de vraag of het pensioenprotocol (het STROT-akkoord uit 2001, bijgesteld in 2007) deel uitmaakt van de cao of niet. Als dat zo is, is opzegging onmogelijk. Als dat niet zo is, is opzegging onder voorwaarden mogelijk, blijkt uit eerdere uitspraken van de Hoge Raad. De rechter stuurde aan op bemiddeling. “Wat de uitkomst van dit kort geding ook is, u zult weer met elkaar moeten gaan onderhandelen.”

Lees ook het interview met KLM-topman Pieter Elbers: ‘We knokken voor ons bestaansrecht’

KLM is verwikkeld in verschillende conflicten met het personeel. De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, heeft KLM ook voor de rechter gedaagd vanwege een pensioenconflict. Die zaak dient op 5 oktober. Het Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM maakt naar verwachting later deze week bekend dat ook het fonds KLM voor de rechter daagt. Hierbij gaat het om de opzegging van de uitvoeringsovereenkomst tussen KLM en het pensioenfonds. Na een rechtszaak tegen de FNV over het recht om te staken bereikte KLM vorige week een cao-akkoord voor het grondpersoneel. Andere bonden zijn echter niet gelukkig met dat akkoord en hebben de onderhandelingen heropend.