Plastic biljet

Nieuw briefje van vijf pond overleeft wasmachine én curry

Even een luchtiger moment voor de Bank of England, temidden van de zorgen over de Britse economie na het Brexit-referendum. Mark Carney, de gouverneur van de de Britse centrale bank, hield dinsdag een bankbiljet van 5 pond in een schaal hete curry op een straatmarkt. Het was het nieuwe 5 pond-biljet, gemaakt van plastic in plaats van katoen, zoals de eerdere pondbriefjes en zoals ook de eurobiljetten.

„Dit was de zwaarste test die we ervoor konden bedenken”, zei Carney volgens persbureau Reuters. Het nieuwe biljet is extreem stevig, wilde hij maar zeggen. De nieuwe fiver is het eerste Britse biljet van polymeer, een kunststof die in Canada, Mexico, Nieuw-Zeeland en Australië al langer wordt gebruikt voor papiergeld. Ook de vijf pond-briefjes in Schotland (dat zijn eigen ponden drukt) alsmede nieuwe biljetten van 10 en 20 pond zullen de komende jaren van plastic worden.

Plastic biljetten kunnen beter tegen veelvuldig vouwen en kunnen „ook een beurt in een wasmachine overleven”, zei Carney. Ze moeten vijf jaar meegaan, tegen de twee jaar van de oude katoenen briefjes. Bovendien zijn ze volgens de Bank of England moeilijker te vervalsen: er zit een doorzichtig stukje in.

Op het briefje prijkt Winston Churchill met een citaat uit zijn beroemde rede bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog: „Ik heb u niets dan bloed, zweet en tranen te bieden.”

De Europese Centrale Bank blijft vooralsnog katoen gebruiken voor eurobiljetten. In het geval van de in Nederland gedrukte euro’s, van De Nederlandsche Bank, is dat grotendeels duurzaam katoen.