Toch geen sussende rol voor overleden man Wallen

Uit bewakingsbeelden blijkt volgens de politie dat de vriendengroep van de man ook “fors geweld” heeft gebruikt in de vechtpartij.

Straatbeeld van de Wallen in 2011.
Straatbeeld van de Wallen in 2011. Koen van Weel / ANP

De 32-jarige man uit Voorthuizen die zaterdag 3 september overleed na een vechtpartij op de Wallen, heeft een andere rol gehad dan eerder door de politie werd gecommuniceerd. Zijn vriendengroep heeft actief deelgenomen aan de vechtpartij die hem fataal werd. Eerder werd aangenomen dat de man een ruzie tussen twee groepen op de Oudezijds Achterburgwal in het centrum van Amsterdam wilde sussen.

Uit camerabeelden blijkt volgens een politiewoordvoerder dinsdagavond in Opsporing Verzocht “heel duidelijk” dat beide groepen tijdens het gevecht “fors geweld” gebruikten.

De 32-jarige aannemer raakte tijdens een vrijgezellenavond met zijn vriendengroep verzeild in een vechtpartij tussen drie Oost-Europese mannen en een ander groepje mannen. Die begon op de brug tussen de Molensteeg en de Oude Kennissteeg en zette zich tweehonderd meter verder voort op de Oudezijds Achterburgwal. Het slachtoffer werd uiteindelijk zo zwaar mishandeld dat hij maandagochtend overleed door hersenletsel, zonder bij kennis te zijn geweest.

De drie Oost-Europese mannen waarmee de vriendengroep slaags raakte zijn volgens de politie vermoedelijk Roemeens. Ze zijn nog voortvluchtig. Wie van hen verantwoordelijk is voor het fatale letsel, wordt nog onderzocht. De politie heeft ook nog geen uitspraken gedaan over de aanleiding van de vechtpartij.