Oud-directeur stichting ALS krijgt jaar cel

Eric N. werd veroordeeld voor het verduisteren van 170.000 euro van de stichting ALS.

Rechtbanktekening met de officier van justitie (L) de voorzitter (M) en verdachte Eric N. (2e R) in de rechtbank in Haarlem. De oud-directeur van de Stichting ALS staat terecht op verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte.
Rechtbanktekening met de officier van justitie (L) de voorzitter (M) en verdachte Eric N. (2e R) in de rechtbank in Haarlem. De oud-directeur van de Stichting ALS staat terecht op verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte. Foto: Aloys Oosterwijk / ANP

Eric N., de voormalige directeur van de Stichting ALS is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van één jaar. Daarmee gaat de rechter grotendeels mee met de eis van het Openbaar Ministerie.

N. stond terecht voor het verduisteren van 170.000 euro van de stichting, die hij vanaf maart 2013 in dertig overboekingen doorstortte op zijn privérekening. De oud-voorzitter had de diefstal al bekend.

Om het ontstane gat in de begroting te dichten, zou N. van een andere stichting ook zo’n anderhalve ton hebben verduisterd. Van de Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, waar N. als penningmeester werkte, leverde hij vervolgens een valse leenovereenkomst bij de accountant.

Vertrouwen beschaamd

De rechter rekende het N. zwaar aan dat hij geld achterover drukte van liefdadigheidsinstellingen, “en daar, ook toen er intern vragen kwamen, mee doorging”. N. schreef dat weg als ‘interne boekingen’, en ondanks dat zijn boekhouder er vragen over stelde ging hij er tot december 2013 mee door. Door zijn optreden heeft N. volgens de rechter het vertrouwen beschaamd dat hij als bestuurder genoot. Ook zou door zijn handelen imagoschade zijn opgetreden voor stichtingen en goede doelen.

“Zijn optreden heeft geleid tot brede verontwaardiging in de samenleving, mogelijke imagoschade voor de stichtingen en als gevolg daarvan een risico op een terugloop in donaties.”

N. gebruikte het geld voor privé-doeleinden, zoals het opknappen van zijn zeilboot. Zijn straf valt iets lager uit omdat hij een groot deel van het geld al had terugbetaald voor de zitting, en omdat hij veel berouw toonde.

De stichting ALS zet zich in voor patiënten met de chronische spierziekte ALS. In 2014 kreeg de stichting veel geld en media-aandacht door de ice-bucket challenge, waar mensen elkaar via sociale media uitdaagden een emmer ijswater over zichzelf leeg te gooien. Deed je dat niet, dan werd je verondersteld geld te doneren aan de stichting.