Ontsnap als inktvis uit de cel

Nieuwe games

Herhaling hoeft niet per se saai te zijn – dat bewijst het spel Pittsfield. Maar de eindeloosheid van Endless Mines drijft je tot waanzin. Gelukkig kun je jezelf weer opbeuren met Fallen London.

Deze game heeft niks te maken met de gewelddadige Hollywood-blockbuster London Has Fallen die eerder dit jaar uitkwam. Het enige dat gevallen is, is de eeuwige nacht die de inwoners van Londen terroriseert. Daarbij krijgt de duisternis in dit uitgebreide tekstavontuur hulp van allerlei gruwelijke monsters. Je begint Fallen London als een cliché, in de gevangenis. In de huid gekropen van een mens of inktvis moet je eerst ontsnappen; dat vormt meteen de tutorial voor de eindelijk op Android uitgebrachte game. De eclectische spookachtige muziek en fraaie illustraties begeleiden je naar slecht verlichte taveernes en de warme lakens van goedgelovige weduwen. Heb je een zwak voor verhalen over een Victoriaans maar Steampunk-achtig Londen zoals The League of Extraordinary Gentlemen (de strip, niet de film), de mysteries van Sherlock Holmes en de roleplay-elementen van Dungeons & Dragons? Dan is Fallen Londen jouw game. Klein minpuntje zijn de lange laadtijden. Die bouwen de spanning in het begin op, maar die wordt al snel overtroffen door irritatie.