OM eist 120 uur werkstraf tegen brugwachter Zaandam

De man opende vorig jaar de brug terwijl er een vrouw opstond. De 57-jarige vrouw overleed ter plekke.

Foto: Dijkstra / BV / ANP / OvV

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 120 uur tegen Saco H., de man die vorig jaar de Den Uylbrug in Zaandam opende terwijl er een vrouw op stond. De 57-jarige vrouw overleed ter plekke.

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur tegen brugwachter.

Volgens het OM is het de brugwachter te verwijten dat de vrouw is overleden. Hij had op de monitor moeten zien dat de vrouw op de brug stond. De man wordt niet verweten dat hij expres zijn werk niet goed heeft gedaan, maar wel dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan, zo meldt NRC-verslaggever Kim Bos die bij de behandeling van de zaak aanwezig is:

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Volgens het OM is het aan de brugwachter te wijten dat de vrouw is overleden. ,,Hij heeft niet of onvoldoende op de monitoren gekeken.”
Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Het OM verwijt de brugwachter niet dat hij zijn werk expres niet goed heeft gedaan, maar wel dát hij zijn werk niet goed heeft gedaan.

De man zelf zegt dat hij de vrouw niet heeft gezien omdat het die dag erg druk was. Hij bediende de brug op 1,5 kilometer afstand en moest via een monitor in de gaten houden of er nog verkeer op de brug was, voordat hij de brug zou openen.

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Saco H. klaagde bijna elke dag over onduidelijke beelden. De baas vond hem zeiken. “Hij kwam geen koffie meer drinken, hij werd gek van me.”
Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Er waren maar kort nieuwe monitoren, waardoor de brugwachter op een andere manier moest controleren of er nog verkeer op de brug was. (1/2)
Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Brugwachter: “Dat zit dan nog niet in je systeem.” Op het nieuwe scherm vond hij het moeilijker om het overzicht te bewaren.

Ongeluk

De vrouw overleed vorig jaar februari bij het ongeluk op de brug. Ze was voorbij de eerste slagbomen gefietst en gestopt bij de tweede. Hierdoor stond ze juist tussen de slagbomen in plaats van ervoor, op het gedeelte van de brug dat omhoog ging. Hierna is ze vijftien meter naar beneden gevallen.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

In januari concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de gemeente Zaandam “onvoldoende oog” heeft gehad voor de veiligheid bij een op afstand bediende fietsbrug. Volgens de Onderzoeksraad had de gemeente wel meer kunnen doen om de brugwachter in staat te stellen zijn taak goed uit te voeren.