Oekraïense separatisten hernieuwen wapenstilstand

Het Oekraïense parlement zal volgens president Porosjenko op korte termijn stemmen over meer autonomie voor de oostelijke regio’s.

Een lid van de separatisten in Donetsk op archiefbeeld eind 2015.
Een lid van de separatisten in Donetsk op archiefbeeld eind 2015. Foto Alexander Ermochenko/ Reuters

Aleksandr Zachartsjenko, leider van de rebellen in Donetsk, heeft dinsdag een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd in Oost-Oekraïne. Het staakt-het-vuren vanaf de kant van de separatisten zal woensdag om middernacht ingaan.

Al twee jaar vechten Oekraïnse regeringstroepen en door Rusland gesteunde opstandelingen in de regio Donbas. Dat gebeurt onder meer rond de plaatsen Donetsk en Loegansk, waar de separatisten autonome regio’s claimen. Afgelopen jaar kwamen de partijen in Minsk tot een overeenstemming over een staakt-het-vuren, maar die afspraak werd al vrij snel daarna geschonden.

Lees ook: Het diepe geloof in de nieuwe republiek Donetsk

Televisietoespraak

In een door de Russische televisie uitgezonden toespraak kondigde Zachartsjenko dinsdag aan dat zijn troepen vanaf middernacht de belofte over een wapenstilstand alsnog in zullen lossen. Hij riep Oekraïne op hetzelfde te doen en hekelde daarbij “het gebrek aan bereidheid” vanuit Kiev om de al twee jaar durende oorlog op een “vreedzame manier” te beëindigen. Volgens de rebellenleider staat hij nog altijd “volledig achter de Minsk-akkoorden” omdat ze “de enige oplossing zijn” voor het conflict. Het is overigens niet bekend of Oekraïne een zelfde stap zal zetten.

In navolging van de separatisten in Donetsk, hebben ook de opstandelingen in Loegansk, bij monde van hun leider Igor Plotnitski, een wapenstilstand afgekondigd.

Autonomie voor gebieden in het oosten

Het nieuws over het staakt-het-vuren komt een paar uur nadat de Oekraïnse president Petro Porosjenko verklaarde dat het parlement “in de nabije toekomst” zal stemmen over veranderingen in de grondwet die moeten zorgen voor meer autonomie voor het oosten van Oekraïne.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk zullen morgen aanschuiven bij de president om de wijziging in de constitutie te bespreken. In de Minsk-akkoorden is opgenomen dat het Westen een belangrijke rol zal spelen in het bewaken van de binnenlandse grenzen en de nu nog open grens met Rusland.