NHTV

Bredase hogeschool keert na protest terug op beslissing; Diederik Stapel komt er toch niet werken

De Bredase hogeschool NHTV heeft de samenwerking met Diederik Stapel al na een week beëindigd. Het college van bestuur besloot, na protest binnen de onderwijsinstelling, om toch geen samenwerking aan te gaan met de voormalig hoogleraar.

De bedoeling was dat Stapel als freelancer met docenten van de opleiding zou gaan sparren over het doen van onderzoek, zo verklaarde bestuursvoorzitter Hein van Oorschot vorige week. Stapel zou daarbij fungeren als een „vraagbaak” voor lectoren „bij het opzetten van onderzoeksprogramma’s”.

Zijn aanstelling leidde al snel tot ophef binnen de organisatie. In een verklaring op de website stelt de hogeschool nu dat de samenwerking heroverwogen is „op verzoek van de medezeggenschapsraad”. Er was „bij veel medewerkers binnen de hogeschool onvoldoende vertrouwen” in de samenwerking, aldus de NHTV.

Stapel raakte in 2011 in diskrediet nadat bleek dat hij als hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Tilburg had gesjoemeld met onderzoeksresultaten. Hij vervalste op grote schaal gegevens om zo gewenste resultaten te behalen. Zo’n vijftig wetenschappelijke artikelen bleek hij deels of geheel verzonnen te hebben. (NRC)