NHTV niet meer in zee met Diederik Stapel

De voormalig hoogleraar, die jarenlang onderzoeksfraude pleegde, zou gaan fungeren als “vraagbaak” voor docenten.

Diederik Stapel in 2013.
Diederik Stapel in 2013. Foto Koen van Weel/ANP

De Bredase hogeschool NHTV heeft de samenwerking met Diederik Stapel al na een week beëindigd. Het college van bestuur besloot, na een oproep van medezeggenschapsraad, dat er binnen de organisatie “onvoldoende vertrouwen is” in het werken met de voormalig hoogleraar die jarenlang onderzoeksresultaten vervalste.

De bedoeling was dat Stapel, als freelancer, met docenten van de opleiding zou gaan sparren over het doen van onderzoek, zo verklaarde bestuursvoorzitter Hein van Oorschot vorige week. Hij zou daarbij fungeren als een “vraagbaak” voor lectoren “bij het opzetten van onderzoeksprogramma’s”.

Zijn aanstelling leidde al snel tot ophef binnen de organisatie. In een verklaring op de website stelt de school nu:

“Op verzoek van de Medezeggenschapsraad tot heroverweging van de samenwerking heeft het College van Bestuur van de hogeschool besloten de samenwerking met hem te beëindigen. Alhoewel het College van Bestuur formeel juist heeft gehandeld, heeft de Medezeggenschapsraad het College ervan overtuigd, dat er bij veel medewerkers binnen de hogeschool onvoldoende vertrouwen is in de samenwerking.”

Onderzoeksfraude

Stapel raakte in 2011 in diskrediet nadat bleek dat hij als hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Tilburg had gesjoemeld met onderzoeksresultaten. Hij vervalste op grote schaal gegevens om zo gewenste resultaten te behalen. Zo’n vijftig wetenschappelijke artikelen van zijn hand bleken deels of geheel verzonnen te zijn.

Lees ook: Fraudecommissies Stapel: de sociale psychologie faalde

De ex-hoogleraar reageerde in het radio 1-programma Dit is de Dag teleurgesteld op het stoppen van de samenwerking met de NHTV:

“Ik was blij met de nieuwe baan. Ik ben zelf door bestuursvoorzitter Hein van Oorschot benaderd, maar helaas.”