Literatuur

Twee Amerikaanse schrijvers op shortlist Man Booker Prize

Schrijvers Paul Beatty, Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay and Madeleine Thien hebben met hun oorspronkelijk in het Engels verschenen romans de shortlist gehaald van de Man Booker Prize for Fiction, een van ’s werelds grootste literatuurprijzen.De shortlist van 2016 telt, dankzij een recente aanpassing, twee Amerikanen: Ottessa Moshfegh ( Eileen) en Paul Beatty (The Sellout). De ‘Booker Prize’ werd sinds 1969 oorspronkelijk toegekend aan schrijvers uit het oude Britse Gemenebest. Sinds 2014 is de ‘Booker Prize’, opengesteld voor Amerikaanse auteurs. Deborah Levy (Hot Milk) en Graeme Macrae Burnet (His Bloody Project) zijn de enige twee Britse auteurs op de shortlist, die ook twee Canedese auteurs telt: David Szalay (All That Man Is) en Madeleine Thien (Do Not Say We Have Nothing). De winnaar van de Booker Prize wordt op dinsdag 25 oktober bekendgemaakt in Londen. De winnaar ontvangt een bedrag van iets meer dan 59.000 euro.