Internationaal Strafhof

‘Bedreiging van jurist is onacceptabel en slecht’

Het kabinet vindt de bedreiging van een mensenrechtenverdediger in Nederland „onacceptabel”, „onaanvaardbaar” en „zeer verontrustend”. NRC berichtte een maand geleden dat een buitenlandse jurist die informatie levert aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, ten behoeve van een ‘vooronderzoek’ naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël in Palestina, sinds februari met de dood wordt bedreigd. Amnesty International sloot naar aanleiding van de bedreigingen tijdelijk zijn kantoor in Den Haag en het Openbaar Ministerie stelde een strafrechtelijk onderzoek in. Gisteren erkenden de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) in antwoord op Kamervragen van D66, SP en de groep Kuzu/Öztürk dat de tegenwerking van een aantal ngo’s haar „weerslag heeft op de status en reputatie van Nederland”. Het kabinet werkt nu aan een „transparant stappenplan voor betrokken ngo’s met de handelwijze in het geval van een bedreiging”. Volgende maand krijgen zij „veiligheidstips” van het OM en de politie. Over het strafrechtelijk onderzoek dat nu loopt, zeggen de ministers geen uitlatingen te kunnen doen. (NRC)