Boeken

Inge Schilperoord, Lize Spit genomineerd voor Anton Wachterprijs

In totaal zijn zes auteurs genomineerd voor de Anton Wachterprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste debuutroman.

De weduwe van de in 1971 overleden auteur Simon Vestdijk, mevrouw Mieke Vestdijk-van der Hoeven, in 1973 bij de onthulling van het standbeeldje van Anton Wachter.
De weduwe van de in 1971 overleden auteur Simon Vestdijk, mevrouw Mieke Vestdijk-van der Hoeven, in 1973 bij de onthulling van het standbeeldje van Anton Wachter. Foto ANP

Na nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 2016 en de ECI Literatuur Prijs 2015 heeft Inge Schilperoord met haar debuutroman Muidhond nu ook de shortlist gehaald van de Anton Wachterprijs 2016, de tweejaarlijkse literatuurprijs voor de beste debuutroman. Met Muidhond won Schilperoord in oktober vorig jaar al de Bronzen Uil, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het voorafgaande jaar.

Lees ook: Interview Inge Schilperoord: ‘Verlangens kunnen afschuwelijk zijn’

Voor de Anton Wachterprijs 2016 zijn in totaal zes debuutromans genomineerd, waarvan er vier zijn geschreven door een vrouw. Naast Schilperoords Muidhond, staan ook Onheilig van Roos van Rijswijk, Cinderella van Michael Bijnens, Het smelt van Lize Spit, Nu, ik van Rutger Pontzen en De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede op de shortlist.

De Anton Wachterprijs is in 1977 ingesteld door het Centraal Comité 1945 Harlingen. De prijs, vernoemd naar de hoofdpersoon uit Vestdijks Anton Wachter Cyclus, werd in het verleden gewoon door onder andere Wessel te Gussinklo (De verboden tuin, 1986), Arnon Grunberg (Blauwe Maandagen, 1994), Nanne Tepper (De eeuwige jachtvelden, 1996) en Peter Buwalda (Bonita Avenue, 2012). De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2000 en een replica van het beeldje van Anton Wachter. De winnaar wordt op 12 november bekendgemaakt.

ANV Debutantenprijs

Inge Schilperoord is ook genomineerd voor de ANV Debutantenprijs 2016, een debuutprijs van de gemeente Dordrecht. Drie auteurs maken kans op de prijs. Naast Schilperoord zijn dat Mohammed Benzakour (De koning komt) en Hugo Blom (Een kleine moeite). De prijs wordt op 25 september uitgereikt. Aan de ANV Debutantenprijs is een bedrag van 7500 euro verbonden.