‘Ik heb nog nooit zoveel geld op m’n rekening gehad’

Verdienen en uitgeven

Anita Tran (25) is business-analist bij de Rabobank. In deze functie is ze de schakel tussen het bedrijf en de IT-afdeling. Samen met haar zusje is ze net verhuisd naar een eengezinswoning in Nieuwegein.

Foto Bob van der Vlist

IN

„Tegenwoordig zijn er veel banen in de IT. Dat is best wel gunstig, en ook een van de redenen waarom ik voor de opleiding Lifestyle Informatics koos – een opleiding gericht op technologie voor kunstmatige intelligentie – en niet voor toegepaste psychologie. Dan zou ik vast niet zo makkelijk aan een baan gekomen zijn.

„Tijdens mijn studie werkte ik bij McDonalds, daar moest ik nieuwe mensen inwerken. Dat was een fijne baan om naast mijn studie te doen. Verstand op nul en gaan. Maar een cv met alleen McDonalds erop leek me niet echt aantrekkelijk en ik wilde weleens iets anders, dus ik heb later nog een baantje gehad bij een bedrijf in loopbaancoaching en een tijdje bijles gegeven. Er moest toch ook geld binnenkomen.

„Dat ik vrouw ben, hielp bij het solliciteren. Ze zeiden overal dat ze op zoek waren naar diversiteit. Ik ben in mijn team van vijftien mensen de enige vrouw. Ik solliciteerde op vijf plekken, en kreeg vier keer een baanaanbod. Dat had ik helemaal niet verwacht, ik was erg onzeker toen ik ging solliciteren.

„Op het eerste aanbod heb ik ‘nee’ gezegd, maar ik was wel bang dat ik spijt zou krijgen. Uiteindelijk is het goed dat ik dat gedaan heb. Daardoor ben ik nu bij Rabobank terecht gekomen. Ik doe een traineeship en werk als business-analist: ik ben de schakel tussen vragen vanuit het bedrijf en de IT-afdeling. Ik werk nu vijf maanden. De eerste keer dat ik salaris kreeg was heel gek. Ik heb nog nooit zoveel geld op m’n rekening gehad.”

UIT

‘Vorige maand kreeg ik onverwachts een huurwoning in Nieuwegein. Ik woonde daar eerder in een studentenhuis, maar door geluidsoverlast was ik eigenlijk altijd bij mijn vriend, zijn moeder en zusje. Ik vond het hartstikke gezellig om daar te wonen, maar had nergens een plek waar ik me helemaal terug kon trekken. Nu krijg ik een eengezinswoning met tuin, mijn zusje komt er ook wonen.

„Het afgelopen half jaar heb ik eigenlijk elke dag bij mijn schoonmoeder gegeten en gaf dus weinig geld uit aan mijn boodschappen. Dat zal wel even wennen zijn als ik straks weer vaker zelf zal koken. Ik geef veel geld uit aan eten buiten de deur, wel vijfhonderd euro per maand. Daar gaat het grootste gedeelte van mijn salaris aan op. Ik hecht veel waarde aan leuke dingen doen en nu ik zoveel verdien, denk ik ook niet na over de kosten. Ik doe het gewoon.

Ik heb eigenlijk een heel groot gat in mijn hand en voel me daar best slecht over. Ik ga rommelig om met mijn uitgaven, heb nauwelijks overzicht en koop wat ik wil. Voordat ik ging werken, had ik een begroting gemaakt en bedacht dat ik 800 euro per maand kon sparen. Mijn zusje zei: ‘Je gaat toch wel uitgeven wat je verdient.’ En ik: ‘Nee joh, het komt wel goed’. Maar de praktijk heeft uitgewezen dat ze gelijk heeft. Nu ik mijn huisje heb en straks alle grote uitgaven gedaan zijn – ik wil nog een bank, bed en nieuwe kledingkast – ga ik écht sparen. Ik zou namelijk graag willen reizen en een motor kopen.”