Hillary Clinton had haar ziekte eerder moeten melden

nrcvindt

Presidentskandidaat Hillary Clinton heeft longontsteking. Dat is slecht nieuws voor de Democraten en voor hun kandidaat, die juist nu de Amerikaanse kiezer ervan moet overtuigen dat ze fit genoeg is om een grootmacht te leiden.

Het thema van Clintons gezondheid is bovendien verstrikt geraakt in een nog gevoeligere kwestie: die van betrouwbaarheid. Die vraag staat hoog op de agenda sinds Clinton moest toegeven dat zij gelogen heeft over het sturen van privémails als minister van Buitenlandse Zaken. Haar optreden dit weekeinde vergrootte voor veel Amerikanen de indruk dat Clinton, als het zo uitkomt, de boel bedriegt. Nadat ze was ingestort bij de 9/11-herdenking in New York, verscheen ze korte tijd later weer voor de camera’s met een niks-aan-de-handverhaal. Een paar uur later bleek dat de Democratische presidentskandidaat ziek is.

Dat komt hard aan, zeker omdat veel Amerikaanse kiezers geobsedeerd zijn door de gezondheid van hun president. In de nietsontziende campagnes moeten kandidaten overal openheid van zaken over geven – over hun relaties, over hun financiën én over hun gezondheid. Republikeins kandidaat John McCain, die regelmatig geopereerd was, legde in 2008 zijn hele medische geschiedenis – duizend pagina’s – op tafel. Niets is zo schadelijk in een campagne als de suggestie dat de kandidaat niet honderd procent in orde is. Daarom zagen we in het verleden president Bill Clinton joggen met bewakers, en laat Obama geen kans onbenut om voor de camera’s een ‘dunk’ te maken.

Dat politieke leiders niet ziek mogen zijn, is geen strikt Amerikaans fenomeen. Zo hield de staf van de Duitse bondskanselier Helmut Schmidt jarenlang de hartkwaal van de chef geheim. Hetzelfde deed de staf van de Franse president François Mitterrand, nadat in 1981 prostaatkanker was ontdekt.

Clintons gezondheid is al langer een onderwerp waarover de Republikeinse kandidaat Donald Trump verdachtmakingen rondstrooit. Voor zijn kwakkelende campagne kwam de ziekte van Clinton en vooral haar reactie erop als manna uit de hemel.

Trump speelt het nu perfect: hij wenste Clinton maandag beterschap. De miljardair lijkt vaak op een persiflage van een echte presidentskandidaat. Maar hij hoeft zich niet te bekommeren om zijn betrouwbaarheid. Zijn kiezers kunnen toch niet meer teleurgesteld worden door een politicus.

Voor Clinton is betrouwbaarheid echter haar grootste kapitaal en haar zwakste punt. Zij zal de schade moeten repareren, wil zij de verkiezingen niet verliezen.