Het is rustig in Aleppo, het bestand in Syrië lijkt te houden

Akkoord

In Syrië zijn sinds het ingaan van de wapenstilstand op maandagavond slechts enkele aanvallen gemeld, van het regime en van de rebellen.

De wapenstilstand in Syrië, die gisteravond na zonsondergang begon, houdt tot nu toe redelijk stand. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde geen burgerdoden in de eerste vijftien uur nadat het bestand inging. En inwoners van Aleppo, waar de afgelopen maanden het zwaarst werd gevochten, zeiden dat het rustig was.

Het bestand werd wel gebroken door sporadische aanvallen van zowel het regime en de rebellen. Het Observatorium meldde bombardementen in de provincie Hama en beschietingen in de buurt van Damascus.

Het akkoord tussen de VS en Rusland behelst een wapenstilstand van zeven dagen. Als het geweld aanzienlijk is verminderd, zullen de VS en Rusland gaan werken aan militaire samenwerking in de strijd tegen jihadistische rebellengroepen, zoals IS en Jabhat Fatah al-Sham.

Bij de oppositie overheerst terughoudendheid en scepsis. Diverse rebellengroepen hebben het akkoord voorzichtig verwelkomd, al hebben ze ernstige reserves over de implementatie. Zo leek het streng-islamitische Ahrar al-Sham de deal aanvankelijk af te wijzen, maar daar leek de groep later van terug te komen. De gematigde oppositie blijft vragen om garanties dat het regime zich aan de afspraken houdt. Pas daarna willen ze formeel hun steun uitspreken.

Het Syrische leger kondigde gisteren een „bevriezing” van alle militaire operaties aan voor zeven dagen. Maar de twijfel bij de oppositie werd aangewakkerd door een toespraak van president Assad. Hij zei zijn regering vastbesloten was om „elk gebied te heroveren op de terroristen”.

De onzekerheid werd verder aangewakkerd door een opmerking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Hij suggereerde dat het regime aanvallen zou mogen uitvoeren op Jabhat Fatah al-Sham, met toestemming van Rusland en de VS. Een zegsman haastte zich daarna om dit te ontkennen. (AP, BBC)