Gerrit Zalm stapt volgend jaar op bij ABN

Nu de beursgang van ABN Amro een feit is, wil Zalm plaatsmaken voor een vervanger en beëindigt hij zijn termijn voortijdig.

Gerrit Zalm tijdens de persconferentie over de tweede kwartaalcijfers 2016 van ABN AMRO.
Gerrit Zalm tijdens de persconferentie over de tweede kwartaalcijfers 2016 van ABN AMRO. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Gerrit Zalm treedt volgend jaar terug als bestuursvoorzitter bij ABN Amro. Dat meldt de bank dinsdag in een verklaring. Zalm zou tot maart 2018 aanblijven, maar heeft besloten om eerder terug te treden.

Nu de beursgang van ABN Amro een feit is, wil topman Zalm plaatsmaken voor een vervanger die “voor langere tijd” zal aanblijven. Door volgend jaar af te treden beëindigt Zalm zijn termijn voortijdig. Het is nog niet bekend wie hem gaat opvolgen. Ook is niet duidelijk wanneer Zalm precies aftreedt.

Gerrit Zalm trad in februari 2009 aan bij de bank, die toen nog in staatshanden was. Onder Zalm splitste ABN Amro af van het bankenconsortium dat het op had gekocht en fuseerde de bank met Fortis Bank Nederland. In november vorig jaar werd ABN Amro naar de Amsterdamse beurs gebracht.

Lees ook: Zalm: niet écht een man van de grote ideeën

In juli waren er al geruchten over dat Zalm eerder zou terugtreden. Toen wilde de bank daar geen commentaar op geven.

Destijds werden onder meer Chris Vogelzang en Joop Wijn, respectievelijk hoofd van de consumentenbank en de zakelijke tak van ABN Amro, genoemd als belangrijke kandidaten om de positie van topman over te nemen.

Grote ontslagronde

Maandag maakte ABN Amro bekend tot 1.375 banen te zullen schrappen tot 2020. Op de afdelingen finance, risk, personeelszaken, communicatie en catering zou nog veel dubbel personeel werken sinds de fusie met Fortis. De bezuinigingsronde moet 195 tot 225 miljoen euro gaan besparen.