Energiedata twee miljoen huishoudens gestolen

Gegevens van het energiecontract zoals het jaarverbruik en de adresgegevens zijn ontvreemd.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. ANP

Bij een Nederlandse energieleverancier zijn energiedata van twee miljoen huishoudens gestolen. Dat maakten brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie-Nederland dinsdag bekend.

Het gaat onder meer om gegevens van het energiecontract zoals het jaarverbruik, het type aansluiting, de einddatum van het contract en adresgegevens. Deze staan geregistreerd in een centraal register. Bij welke energieleverancier de diefstal gepleegd is, mag Netbeheer Nederland volgens een woordvoerder niet mededelen van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Dat zoekt momenteel met betrokken partijen uit wat er precies gebeurd is om herhaling te voorkomen.

De diefstal is vermoedelijk gepleegd door een medewerker van de energieleverancier die inmiddels niet meer werkzaam is voor het bedrijf. Er is langs de juridische weg geëist dat deze persoon de data vernietigt. Waarschijnlijk wordt als zich een rechtszaak tegen de oud-medewerker aandient ook bekend van welke energieleverancier data is gestolen.

“De data kan mogelijk worden gebruikt om ongevraagde productaanbiedingen per post te doen”, schrijven de brancheorganisaties. “Het is voor het eerst dat gegevens over energiecontracten van klanten op deze schaal zijn gestolen.”