Het is warm, maar dit weekend kan je alweer schaatsen

Hitte Het is ongewoon warm. Dus hebben ijsmakers het druk en smelten de pinguïns op het fruitcorso.

David van Dam

De pinguïns smelten in Kerk-Avezaath. Nu was dat ook de bedoeling, want de opwarming van de aarde is het thema van de Gelderse corsoclub bij het fruitcorso in Tiel komende zaterdag. Kerk-Avezaath heeft smeltende pinguïns gemaakt voor hun wagen. Dat doen ze met een bepaald soort was, alleen is de loods waarin de wagen wordt gemaakt nu zo heet, dat de was ook echt smelt.

„Het is niet makkelijk voor de plakkers, dit weer is niet goed voor de lijm”, zegt Fred Eggink van het Fruitcorso Tiel. „Het is een nachtmerrie van corsodeelnemers als er gaten in de wagen zitten. Dat krijg je met fruit dat eraf valt. Het boekje dat ik over het fruitcorso heb geschreven had niet voor niks de titel De peren laten los. Waarschijnlijk zullen veel corsodeelnemers het zachte fruit pas de laatste twee dagen op de wagens bevestigen en nu meer de groentes plakken.” De fruitmozaïeken die al een week in Tiel liggen, zijn volgens Eggink nog wel goed. „Mocht dat echt gaan rotten, dan dekken we het even af.”

Het Goffertbad, een openluchtzwembad in Nijmegen, kan niet profiteren van het mooie weer. Directeur Heino Jacobs van de Sportfondsenbaden in Nijmegen heeft alles geprobeerd om het bad een week langer open te houden, maar hij kreeg het niet rond met zijn personeel.

„Als er iemand was die deze week open had willen blijven, dan was ik het wel. We hebben vijf mensen werken in het buitenbad en die contracten liepen afgelopen zondag af. Ook staan ze ingeroosterd om nu zwemlessen en aquarobics te begeleiden in de binnenbaden.”

Lees ook: Waarom is het nu zo warm?

Het is dus niet zo dat door het traditionele hondenzwemmen op de laatste dag van het seizoen de baden ongeschikt waren om nog in te zwemmen, benadrukt Jacobs. „Dat hadden we kunnen opvangen. Het is gewoon uitzonderlijk, deze temperaturen. Vorig jaar regende het de hele laatste week van ons seizoen.”

Bij de winkeliers wordt er ingespeeld op de septemberwarmte, ook al zijn de tuinmeubelen en waterpistooltjes op veel plekken al in de uitverkoop. Bij drogisterijketen Kruidvat is er de laatste dagen veel vraag naar deodorant, zonnebrand en bodylotion, laat woordvoerder José Mes weten. „We hadden bepaalde producten afgeprijsd, zoals buitenspeelgoed en zomerkleding. Daar is nog veel vraag naar.” Ook Unilever merkt een grotere vraag naar ijs van de winkeliers. „Dat is harder werken dan normaal in september”, zegt de woordvoerder.

David van Dam

David van Dam

In de H&M hangt de herfstcollectie al gewoon in de rekken. Nog langer een zomercollectie aanbieden heeft aan het einde van het seizoen geen zin, zegt een woordvoerder. „Mensen willen nu ook iets nieuws kopen.”

In Dronten wordt er ondertussen al ijs gelegd. Het schaatsseizoen op ijsbaan Leisure World begint zaterdag. „We brengen nu de ijslaag aan”, vertelt Yvonne Obbema van Leisure World. „Dat doen we ’s ochtends omdat de omstandigheden dan iets beter zijn, maar we kunnen het hier binnen goed controleren met een luchtbehandelingskast.” Het komt de schaatsbaan niet slecht uit dat het eind deze week slechter weer wordt. „De wedstrijdschaatsers staan al te popelen, maar voor de recreanten moet het echt herfst- en winterweer zijn. Een mooie nazomer is fijn, maar deze temperaturen hoeven voor ons niet zo.”