Een show van dubieuze momenten

Champions League

PSV verloor zijn eerste groepswedstrijd van Atlético. Een hoofdrol was in Eindhoven weggelegd voor de scheidsrechter.

Protest bij PSV na de 0-1 van Atlético Madrid.

Er is bloed. Er is opwinding. Er is zwaar onbegrip, hoogoplopende woede. Er is toneelspel. Er wordt geblunderd. Er zijn heerlijke acties. Eigenlijk zat alles wat voetbal mooi maakt in de Champions League-ouverture van dit nieuwe seizoen van PSV tegen Atlético Madrid – eindstand: 0-1.

Het zinderde, van de warmte, van de spanning, van de hang naar een heerlijke Europese voetbalavond. „We zijn hier om de beste van de beste te zien acteren op het hoogste niveau”, roept de speaker opgewonden. Het Brabant van Guus Meeuwis klinkt traditioneel, het stadion deinst mee in een rood-witte zee.

Een opening waarin gesmeten wordt met emoties, met kracht. Type flipperkastvoetbal, in een hoog tempo, met prikken over en weer, zonder dat er gebeten wordt. Taai, zijn PSV en Atlético, bij hun reprise, vorig seizoen troffen ze elkaar in de achtste finale. Deze twee teams kunnen – op hun top – een soort onbreekbaarheid uitstralen.

Continue opwinding

Als de rook van het siervuurwerk is opgetrokken volgt een boeiend grondgevecht, vol aanvalsgolven en in een staat van continue opwinding. Het begint met een curieus moment in de vijfde minuut, een afgeslagen hoekschop van de thuisploeg. De bal wordt voorgetrokken, de Mexicaanse PSV-verdediger Héctor Moreno kopt naar spits Luuk de Jong, die afmaakt. Goal, superstart voor PSV.

Maar dan fluit de arbiter: geen doelpunt. Moreno zou Filipe Luís weggedrukt hebben, gebaart scheidsrechter Martin Atkinson uit Engeland, waar ze toch wel wat duw- en trekwerk gewend zijn. Uit de beelden blijkt dat Moreno slechts licht toucheert, PSV lijkt zo een zuiver doelpunt te worden onthouden. Veelzeggend: Luís protesteerde niet eens na het luchtgevecht met Moreno.

En zo gaat het maar door de eerste helft, het is een show van dubieuze momenten. Kort daarop mist Atkinson een elleboogstoot op Luuk de Jong van de Spaanse noeste karakterverdediger Juanfran, waar mogelijk geel voor had kunnen worden gegeven.

Twintigste minuut, de watervlugge aanvaller Luciano Narsingh zit in een een-tegen-een-sprintduel met Diego Godín, wederom wat duw- en trekwerk, een been, een struikeling, maar een zuivere penalty? Fiftyfifty. PSV-coach Phillip Cocu, doorgaans vrij rustig, springt op uit zijn stoel. Moreno krijgt even later nog geel voor aanmerkingen.

Weer zo’n moment, kort erop. Een diepe bal uit het niets, richting vijandelijk Atlético-gebied: Godín voelt de dreiging van Narsingh en bij een onhandige actie raakt de bal zijn rechterschouder. Rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler? Arbiter Atkinson kijkt vertwijfeld, praat via de communicatieapparatuur met zijn lijnrechter, maar doet niks. Heel PSV springt op. Cocu, wellicht aangespoord door de furie van de tribunes, klaagt bij de vierde official.

In deze fase ontpopt Atkinson zich in razend tempo tot persona non grata, de man op wie de woede wordt gericht. Er is onrecht aangedaan, zo voelt het althans voor PSV.

Dan moeten de thrillerminuten nog komen, tegen het eind van de eerste helft. De 42ste minuut loopt, eindelijk is daar dan een doelpunt bij een duel tussen PSV en Atlético. Eerder dit jaar werd er in de dubbele ontmoeting in de achtste finale in de reguliere tijd, 210 minuten inclusief verlenging, niet gescoord. Een strafschoppenserie kraakte PSV uiteindelijk.

Bloedend hoofd

Nu is daar een duur uitdoelpunt van Atlético. Een afgeslagen corner, een prachtige dropkick met links van Saúl Ñíguez in de linkerbovenhoek, buiten bereik van Jeroen Zoet, vorig seizoen schijnbaar onpasseerbaar. Maar dan is er opeens bloed te zien bij Davy Pröpper, de rechterkant van zijn hoofd wordt helemaal rood. Uit de beelden blijkt dat hij ongenadig hard zijn voorhoofd botst met dat van José María Giménez.

Een boze, opgefokte enclave richt zich opnieuw op Atkinson. De druk van PSV werkt. Een duel in het strafschopgebied van Atlético, Narsingh valt met een ouderwetse schwalbe, na een duel met Giménez die in eerste instantie nog vraagt om geel voor Narsingh. Atkinson capituleert: strafschop voor PSV. Geen zekerheidje bij regerend landskampioen, verre van: Andrés Guardado schiet hard in de rechterhoek, op de vuisten van Jan Oblak.

De tweede helft is wat matter. PSV jaagt op een goal, Atlético zoekt de uitbraak. Er komen kansen, voor Gastón Pereiro en invaller Bart Ramselaar. En er was opnieuw een curieus moment richting de slotfase: voorzet richting De Jong, Godín zet zijn hand ertegen – zo blijkt uit de beelden. Maar er komt geen strafschop.

Puur zakelijk, weg van de emoties, is het een slechte avond in een klam Philips Stadion. Deze nederlaag is een dreun voor PSV’s ambities in het miljoenenbal, thuis verliezen is vaak dodelijk, zo zijn de wetten van het Europese voetbal.