Duitse politie arresteert drie terreurverdachten

Volgens de politie kwamen de drie in november naar Duitsland om instructies van IS uit te voeren.

Foto: Sebastian Willnow / AP

De Duitse politie heeft in Sleeswijk-Holstein drie mannen opgepakt die in opdracht van IS van Syrië naar Duitsland gereisd zouden zijn. Dat meldt de Duitse procureur-generaal dinsdag.

Volgens de politie kwamen de drie verdachten in november vorig jaar via Turkije en Griekenland naar Duitsland om instructies van IS uit te voeren. Ze zouden van IS een paspoort, een mobiele telefoon en contant geld in Amerikaanse dollars hebben meegekregen.

De mannen, die tussen de 17 en 26 jaar oud zijn, werden in hun appartement opgepakt tijdens een inval in de provincie Sleeswijk-Holstein, in het noorden van Duitsland. Hun appartementen worden doorzocht. De arrestatie volgde op een wekenlang onderzoek van de nationale politie, de politie van Sleeswijk-Holstein en de nationale recherche. Hier waren meer dan tweehonderd mensen bij betrokken.

Connectie met aanslagplegers in Parijs

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zouden de verdachten gebruik hebben gemaakt van dezelfde smokkelaars als de aanslagplegers in Parijs. Ook zouden hun valse paspoorten op dezelfde locatie zijn gemaakt. Dat meldt persbureau AP.

Volgens de minister hield de politie de verdachten al maanden in de gaten. De mannen zouden geen concrete plannen hebben voor een terroristische aanval.

Training in Syrië

Eén van de verdachten zou in september vorig jaar in Raqqa in Syrië door IS zijn getraind in het gebruik van wapens en explosieven. Een maand hierna zou hij samen met de andere twee verdachten hebben afgesproken om een aanval uit te voeren buiten IS-gebied.