Doping

WADA: Russische hackers maakten medische informatie over olympische sporters in Rio buit

Russische cyberspionnen hebben toegang gekregen tot vertrouwelijke medische informatie over sporters die deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio, meldt het WADA in een verklaring. Het wereldantidopingagentschap schrijft dat een groep hackers die opereert onder de naam Tsar Team (APT28), bijnaam Fancy Bear, een deel van de informatie online heeft geplaatst en dreigt om meer te openbaren.

De groep heeft de toegang waarschijnlijk via phishing verkregen. Dat is een vorm van internetfraude waarbij criminelen bijvoorbeeld via e-mail, sms’jes of telefoontjes achter gegevens proberen te komen door mensen naar een valse website te lokken. In dit geval zijn wachtwoorden verkregen via phishing met e-mails.

In een verklaring schrijven de hackers trouw te zijn aan hackernetwerk Anonymous en te hebben ingebroken bij het WADA om de wereld te laten zien „hoe olympische medailles worden gewonnen”. De hackers beloven in de toekomst openbaringen te doen over sporters uit andere landen.

WADA-directeur Olivier Niggli schrijft in de verklaring: „WADA betreurt deze situatie diep en is zich heel bewust van het gevaar dat dit oplevert voor sporters van wie vertrouwelijke informatie onthuld is.”

Een woordvoerder van het Kremlin liet dinsdagavond weten dat er absoluut geen sprake is van betrokkenheid van de Russische overheid bij de hacks.

De geopenbaarde documenten gaan uitsluitend over een aantal vrouwelijke Amerikaanse sporters. Het betreft onder meer uitzonderingen die zijn gemaakt op dopingregels; sporters kunnen sommige verboden middelen gebruiken als daar een medische noodzaak voor is. Onder anderen tenniszussen Serena en Venus Williams en turnster Simone Biles – die vier gouden medailles won – worden genoemd. Het IOC meldde dinsdag dat de genoemde sporters geen antidopingregels hebben geschonden.