Dit vindt NRC de beste films van de afgelopen vijf jaar

Onze recensenten verdedigen welke films je nog moet zien en welke je links kunt laten liggen.

Ook jij als NRC-lezer mag het zeggen: wat vind jij de beste film? En welke zou je nog eens willen zien? De peiling is niet vrijblijvend: de winnaar opent op 23 oktober de eerste NRC Filmdag.

Dana Linssen kiest voor Holy Moters: “Pure rock-’n-roll, een liefdesgedicht aan de filmkunst, een opgestoken middelvinger naar Hollywood: elke keer ontdek ik iets nieuws, elke keer word ik verliefd en wil ik dansen en langs de Seine slenteren en gevaar lopen en dingen zien die alleen in films kunnen.”André Waardenburg kiest voor Ida:
“Slechts sporadisch komt in een recensentenleven een film voorbij die in alle opzichten perfect is.”

Coen van Zwol kiest voor Her: “Geen film raakt zo accuraat en slim de troostrijke vervreemding van internet en sociale media als Spike Jonze’s Her.”

Sabeth Snijders kiest voor Mommy: “Dolan legde Mommy vast in een claustrofobisch 1:1-formaat, een klein, vierkant hokje in het midden van het beeldscherm.”

Peter de Bruijn kiest voor Shame: “De regisseur pakt een onderwerp bij de kop waarover niet veel wordt gesproken: de voortdurende beschikbaarheid van een overdaad aan pornografie en andere anonieme seksuele prikkels.”