Tegenstander Rousseff afgezet in Braziliaanse parlement

Hij had gelogen over het hebben van een Zwitserse bankrekening. Hij kan nu vervolgd worden in de corruptiezaak rond het oliebedrijf Petrobras.

Foto: Reuters / Adriano Machado

Eduardo Cunha, de voormalig voorzitter van het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden, heeft maandag zijn parlementszetel moeten afstaan. Hij had gelogen over het hebben van een bankrekening in Zwitserland.

In het parlement stemden 450 leden voor zijn aftreden. Slechts tien mensen waren tegen. Cunha wordt voor acht jaar geschorst uit de politiek.

Cunha, die de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff in gang zette, was in juli al afgetreden als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden naar aanleiding van de geheime Zwitserse bankrekening maar weigerde zijn parlementszetel af te staan. Hij was al geschorst door het Hooggerechtshof vanwege beschuldigingen van corruptie.

Lees ook: Met of zonder Dilma, Brazilië is diep verdeeld

‘Politiek proces’

Volgens Cunha, die zei dat de bankrekening van een vermogensbeheerder is, heeft zijn afzetting te maken met zijn rol in de procedure van Rousseff. Volgens AP zei hij tijdens een persconferentie: “Dit was een politiek proces omdat ik de afzettingsprocedure in gang heb gezet.”

Met het verlies van zijn parlementszetel raakt hij ook zijn gedeeltelijke immuniteit tegen rechtsvervolging kwijt. Het is dan ook waarschijnlijk dat hij binnenkort zal worden opgepakt. Hij is verdachte in een corruptiezaak rond het oliestaatsbedrijf Petrobras.

Corruptiezaak

Cunha zou volgens de Braziliaanse Justitie miljoenen dollars aan steekpenningen hebben ontvangen van Petrobras in ruil voor het verlenen van contracten en vergunningen. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van geld en het tegenwerken van het onderzoek naar hem.

Lees ook: Welke rol speelden de media bij de val van Rousseff?

Afzetting Rousseff

Eind augustus werd Rousseff officieel afgezet als president van Brazilië. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze heeft gesjoemeld met overheidsgelden en dat ze de economische situatie van Brazilië positiever heeft voorgesteld dan ze was. Zelf zegt ze onschuldig te zijn en spreekt ze van een staatsgreep.