Clinton negeerde doktersadvies om te rusten

Clinton dacht dat de longontsteking “niets ernstigs” was en bleef campagne voeren.

Hillary Clinton stapt in haar auto na een bezoek aan haar dochter Chelsea.
Hillary Clinton stapt in haar auto na een bezoek aan haar dochter Chelsea. Foto: Brendan Smialowski / AFP Photo

Hillary Clinton negeerde een advies van haar dokter om vijf dagen rust te nemen, nadat bij haar een longontsteking was geconstateerd. Dat heeft de Democratische presidentskandidaat toegegeven op CNN. Ze zegt over een paar dagen weer campagne te kunnen voeren.

De longontsteking werd vorige week vrijdag geconstateerd, maar naar eigen zeggen dacht Clinton dat het “niets ernstigs” was. Ook haar campagne heeft inmiddels toegegeven dat er beter over gecommuniceerd had moeten worden. Zondag werd Clinton onwel bij een herdenking van de aanslagen van 11 september. Ze werd naar haar auto begeleid, waarop ze ternauwernood overeind kon blijven. Daarvoor had ze last van duizeligheid en hoestbuien tijdens toespraken.

Clintons longontsteking is koren op de molen van de Republikeinen, die haar gezondheid vaker als twijfelpunt aan haar kandidatuur gebruikten. Donald Trump zette maandag al meteen de eerste stap door Clinton publiekelijk beterschap te wensen. Trump heeft de afgelopen dagen een behoorlijke achterstand goedgemaakt in de peilingen ten opzichte van Clinton.

Lees ook: Hillary Clinton geeft in rampzalig weekend drie cadeaus aan Donald Trump

Naast de gezondheidsproblemen zelf, zorgt ook het feit dat Clinton die verborgen hield voor problemen. Het draagt bij aan beeldvorming over dat ze onbetrouwbaar zou zijn. Tegenstanders schilderen haar zo af sinds ze vorig jaar loog over dat ze als minister van Buitenlandse Zaken vanaf een privéserver mailde.

Terwijl Hillary uitrust, voert haar man Bill namens haar campagne. In de komende dagen zal er meer bekend worden over Clintons gezondheid.