Claim

Banken gedaagd om te hoge boetes bij oversluiten hypotheek

3.447 euro. Zo veel betalen hypotheekklanten gemiddeld te veel boeterente aan hun bank bij het oversluiten van een hypotheek. Dat heeft tv-programma Radar maandag gemeld.

De stichting Oversluitclaim heeft de dossiers van 12.000 hypotheekklanten onderzocht en start een procedure tegen banken om de te veel betaalde boetes terug te eisen.

Volgens de stichting is de afgelopen twintig jaar bijna 5 miljard euro te veel geïnd, en is bijna iedereen die een hypotheek heeft – of heeft gehad – benadeeld. Klanten zouden gemiddeld 15 procent te veel aan boete hebben betaald, wat neerkomt op bijna 3.500 euro per hypotheek.

Als klanten hun hypotheek oversluiten voordat de rentevaste periode is afgelopen, betalen zij een zogeheten boeterente aan de bank. Deze mag niet hoger zijn dan de inkomsten die de bank misloopt. Maar volgens onderzoek van Ikbenfrits.nl, waar de stichting Oversluitclaim onder valt, houden banken zich hier niet aan en innen zij jaarlijks 250 miljoen euro te veel aan boete.

„Niet alleen mensen die een oversluitboete hebben betaald zijn benadeeld, maar ook de mensen met een hypotheek die niet zijn overgestapt omdat dat niet gunstig was”, stelt Oversluitclaim. „Voor de meesten van hen zou overstappen wel gunstig zijn geweest als de boeterente niet veel te hoog zou zijn geweest.”

De stichting roept woningbezitters met een hypotheek op zich achter de claim te scharen. „Iedereen met een hypotheek kan meedoen”, vermeldt de website. De aanmeldkosten bedragen 15 euro, want ook al werken alle betrokkenen tegen een gereduceerd tarief: „De kosten van een juridisch proces kunnen behoorlijk oplopen.”

Daarnaast vraagt Oversluitclaim, die haar slaagkans „groot” acht, 10 procent van de schadevergoeding die gedupeerde hypotheekklanten uiteindelijk ontvangen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat het aan banken zelf is om de boeterente te berekenen. Toezichthouder AFM brengt met medewerking van de banken in kaart hoe banken dat doen. De NVB wacht de uitkomsten daarvan af.