Cameron geeft zetel in Lagerhuis op en verlaat de politiek

Nasleep Brexit-referendum

Ex-premier David Cameron wil zijn opvolger niet hinderlijk voor de voeten lopen en beëindigt daarom zijn politieke loopbaan.

Oud-premier David Cameron.
Oud-premier David Cameron. Foto AFP

David Cameron zal opvolger Theresa May niet voor de voeten lopen in de aanstaande delicate politieke periode waarin het Verenigd Koninkrijk onderhandelt over uittreding uit de EU. Maandag kondigde de oud-premier aan zijn zetel in het Lagerhuis op te geven.

Tweeënhalve maand na het Brexit-referendum komt daarmee een einde aan de politieke loopbaan van David Cameron, de man die de geschiedenis ingaat als de premier die de stembusgang over het EU-lidmaatschap uitriep en vervolgens verloor.

Wat zijn nalatenschap precies zal zijn, hangt voor een belangrijk deel af van zijn opvolger en hoe zij het land uit de EU loodst. „Ik steun Theresa May. Ik denk dat ze sterk begonnen is. Ik denk dat zij een sterke premier kan zijn voor dit land”, aldus Cameron in zijn korte verklaring.

Cameron vindt dat hij lof verdient voor het „uit het slop halen en moderniseren’’ van de Conservatieve Partij. In 2005 trad hij aan als partijleider, vijf jaar later werd hij premier. Omdat Cameron geen absolute meerderheid behaalde, moest hij een coalitie sluiten met de Liberaal-Democraten. Toch kon hij in 2010, dertien jaar nadat de Tories voor het laatst aan het bewind waren geweest, zijn intrek nemen in Downing Street.

Er waren de nodige blunders en miskleunen tijdens zijn premierschap. Camerons hervormingsprogramma Big Society was volgens de meeste experts een flop. Ook raakte hij in opspraak door zijn nauwe banden met hoofdrolspelers bij het afluisterschandaal rond de krant News of the World. Maar Cameron voerde ook het homohuwelijk in, ondanks verzet binnen zijn eigen partij. Economisch haalde hij nauwe banden met China aan.

Wat Cameron niet wil is in de weg lopen. „Het is in het huidige politieke klimaat onmogelijk als voormalig premier een backbencher te worden. Alles wat ik zou doen zou afleiden van wat de regering moet doen”, zei hij.

Camerons vertrek ligt voor de hand, maar het kan ook anders. Ex-premier Edward Heath bleef nog 25 jaar in het parlement zitten nadat hij de strijd om het leiderschap had verloren van Margaret Thatcher. Zijn dwarse en nukkige houding leverde Heath de bijnaam the incredible sulk op en er werd wel gesproken van the longest sulk in history.

Op pruilen kan men de overwegend opgewekte Cameron niet betrappen. In Camerons kiestdistrict Witney in het graafschap Oxfordshire zullen tussentijdse verkiezingen worden gehouden. Voor het eerst in meer dan vijftien jaar is Cameron er niet meer de volksvertegenwoordiger.