Brazilië

Man achter ontslag Rousseff nu zelf geschorst

De slachting op het Braziliaanse politieke toneel heeft maandagavond een nieuw slachtoffer geëist. Met een overweldigende meerderheid van 450 tegen tien ontnam het Braziliaanse parlement zijn voormalige voorzitter, Eduardo Cunha, een van de machtigste politici van Brazilië, zijn parlementszetel. De reden: meineed, corruptie en het belemmeren van de rechtsgang.

Cunha, die de afzetting van voormalig president Dilma Rousseff orkestreerde, mag de komende acht jaar geen politieke functies bekleden. Maar het belangrijkste van zijn afzetting is dat hij nu zijn parlementaire onschendbaarheid kwijt is en vervolgd kan worden wegens zijn betrokkenheid bij het omvangrijke corruptieschandaal rond (semi)staatsoliebedrijf Petrobras.

Er zou „overtuigend bewijs” zijn dat Cunha zijn aangenomen smeergeld van 1,3 miljoen dollar op een geheime Zwitserse bankrekening heeft geparkeerd. Ook intimideerde hij politieke tegenstanders en hield hij er een levensstijl op na die zich niet verhield met zijn officiële inkomen van 120 duizend dollar per jaar.

Cunha, die wel wordt vergeleken met de sluwe president Frank Underwood uit de Amerikaanse serie House of Cards, vindt dat hij het slachtoffer is van een politiek spel. „Dit is de prijs die ik betaal voor het feit dat ik het land heb bevrijd van de Arbeiderspartij”, zei hij in een verklaring.