Af en toe eng, meestal niet

In Blair Witch gaat een jongen samen met wat vrienden op zoek naar zijn zus, Heather uit The Blair Witch Project, nadat hij denkt een glimp van haar te hebben opgevangen op YouTube ***.

©

Horrorfilm The Blair Witch Project was om 1999 een vroeg internetfenomeen dat het subgenre van de found footage-horror (her)introduceerde. De markt werd er daarna zodanig mee overspoeld dat het snel een cliché werd, met sterke uitschieters als [Rec], Cloverfield en Trollhunter.

In Blair Witch gaat een jongen samen met wat vrienden op zoek naar zijn zus, Heather uit The Blair Witch Project, nadat hij denkt een glimp van haar te hebben opgevangen op YouTube. Een stel weirdo’s is hun gids door de onherbergzame bossen, waar nog steeds de geest van een wraakzuchtige heks zou rondwaren. Al snel gebeuren er enge dingen.

Er zijn talloze overeenkomsten tussen het origineel uit 1999 en deze sequel, maar juist de verschillen zijn veelzeggend. Zo is niet alleen de cast etnisch divers, ook de technologie is nu alomtegenwoordig. De jongeren hebben naast standaardspullen (digitale camera’s, smartphones) cameraatjes in hun oor en beschikken over een drone. Al die beelden zijn heel handig voor de samensteller van de found footage-video, met daarin veel zaklampen die door ondoordringbaar, pikdonker woud snijden. Af en toe eng, meestal niet.