Acht arrestaties na nieuwe onrust in Zaandam

Het gaat om mannen van 19 tot 24 jaar en een man van 54 jaar. Alle aangehouden overlastgevers komen uit Zaandam.

Burgemeester Geke Faber brengt een bezoek aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg.
Burgemeester Geke Faber brengt een bezoek aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg. Foto Olaf Kraak / ANP

De politie van Zaandam heeft maandagavond acht arrestaties verricht nadat het opnieuw onrustig was in de wijk Poelenburg. Het gaat om mannen van 19 tot 28 jaar en een man van 54 jaar, zo laat een woordvoerder van de politie desgevraagd weten. Alle aangehouden overlastgevers komen uit Zaandam.

De mannen zijn aangehouden omdat ze het ingestelde verbod op samenscholen overtraden of omdat ze zich niet konden of wilden identificeren. Ook het beledigen van politieagenten was reden voor de arrestaties. Of de overlastgevers nu nog vastzitten, wilde de woordvoerster niet zeggen. Later op de dag komt de politie in een verklaring met meer informatie.

Twitter avatar POL_MKoenekoop Mike Koenekoop #Zaandam. Inmiddels 8 aanhoudingen #Poelenburg. Uiteenlopende feiten.

De arrestaties komen een dag nadat de gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie lieten weten harder te gaan optreden tegen de overlast van een groep jongeren in Poelenburg. Zo zet de politie onder meer camera’s in en wordt er extra gesurveilleerd. Die stappen zijn nodig omdat de overlast “aantoonbaar groter is geworden”, aldus burgemeester Geke Faber.

Burgemeester en politie praten over problemen bij Pauw, tekst gaat verder onder video:

Veel van de overlast vindt plaats rond een supermarkt in de wijk. Rond dat gebied zal de politie ook gaan optreden tegen samenscholing, zo werd maandag in een verklaring gemeld. Wie in zo’n geval de aanwijzingen van de politie niet opvolgt, kan worden weggestuurd, bekeurd of aangehouden. Als de overlastgevers dan blijven terugkomen, is een gebiedsverbod mogelijk.

Lees ook: Zaanse hangjongeren doen hun zonnebril niet af bij Pauw

Raadslid doet aangifte van intimidatie

In Poelenburg is het al enkele weken onrustig rondom een supermarkt aan de E. Heimansstraat. Personeel klaagt volgens ANP over intimidatie door een groep Turks-Nederlandse jongeren, die hun daden op video vastleggen. De medewerkers zeggen bang te zijn de supermarkt te verlaten en ook klanten en agenten worden intimiderend benaderd.

Een gemeenteraadslid, Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad, heeft zondag aangifte gedaan tegen vier hangjongeren die haar kwamen lastigvallen tijdens een interview. “We weten waar je woont”, werd vanuit een auto naar haar geroepen, zo is te zien op de beelden van RTV Noord-Holland. Dergelijke praktijken maken volgens de burgemeester duidelijk “dat een stevige aanpak op zijn plaats is”.

De tekst gaat verder onder de video:


(En bekijk hier de andere kant)

Ook een 33-jarige Amsterdammer heeft zaterdagavond aangifte gedaan van mishandeling, waarna maandagochtend een 17-jarige jongen werd aangehouden. De mishandeling was te zien op het videoblog van de groep jongeren. Volgens de politie deed het slachtoffer aangifte nadat hij zichzelf op de beelden had herkend.