5 jaar film U kiestde beste

100 films

Wat is volgens u de beste film van de afgelopen vijf jaar? Het is geen vrijblijvende peiling: uw keuze opent op 23 oktober de eerste NRC Filmdag in het Ketelhuis te Amsterdam.

Onze aanleiding? Deze maand is het vijf jaar geleden dat de eerste filmbijlage van NRC Handelsblad verscheen. We openden toen met popdiva Madonna, die in Venetië moest toezien hoe de door haar geregisseerde speelfilm W.E. door de filmpers aan het kruis werd genageld. Wij vonden hem maar half mislukt – maar in deze lijst komt W.E. toch niet voor.

Want om erachter te komen welke film u de beste vindt van de afgelopen vijf jaar, kunt u de komende twee weken op onze website stemmen uit een lijst van honderd films die werden uitgebracht tussen juli 2011 en juli 2016. Ze zijn voorzien van recensies en trailers om uw geheugen op te frissen.

Zit uw favoriete film daar niet tussen, geen nood: die kunt u via cultuur@nrc.nl en de Facebookposts over de NRC Filmwedstrijd onder de aandacht brengen. Dat is ook de plek voor commentaar, waar wij dan weer ons voordeel mee hopen te doen als we op 28 september de winnaar bekendmaken.

De winnaar opent op zondag 23 oktober de eerste NRC Filmdag in het Ketelhuis in Amsterdam. Als het aan ons ligt, wordt dat een jaarlijks evenement: een hele zondag film met inleidingen van de filmredactie, lunch en diner. En met, naast de winnaar van een jaarlijkse lezerspeiling, een aantal previews van prachtige films die binnenkort in de bioscoop worden verwacht. Op 28 september maken wij het programma van de NRC Filmdag bekend en start de kaartverkoop. Tot op dat moment is het woord aan u: wat is de beste film van de afgelopen vijf jaar? Onze recensenten geven op pagina 4 en 5 een schot voor de boeg – maar de keuze is aan u.

Meer informatie en video’s op nrc.nl/filmweken.U kunt uw stem direct uitbrengen op nrc.nl/filmwedstrijd
    • ---