Zwitserland moet toch gegevens spaarders delen

Een federale rechtbank in Lausanne vernietigde een eerder oordeel dat het Nederlandse verzoek niet gericht genoeg was.

Een kantoor van UBS in het Zwitserse Bern.
Een kantoor van UBS in het Zwitserse Bern. Foto Ruben Sprich/ Reuters

Zwitserland moet alsnog gegevens over groepen Nederlandse spaarders met een rekening in dat land delen met de Belastingdienst. Een rechter in Lausanne vernietigde maandag een eerder oordeel van een lagere rechtbank die stelde dat het verzoek van de fiscus niet gericht genoeg was.

Tussen beide landen bestaat een belastingverdrag en Nederland deed daarom vorig jaar een rechtshulpverzoek om namen te ontvangen van Nederlanders met een rekening bij UBS. De Belastingdienst wil op basis van de gegevens bekijken of er mogelijk sprake is van belastingontduiking.

Medewerking tegengehouden na bezwaar spaarder

Zwitserland was bereid aan het verzoek te voldoen, en deelde ook al gegevens. Eén van de spaarders stapte daarop echter naar de rechter om de informatieuitwisseling tegen te houden. In maart bepaalde een lagere rechtbank in Zwitserland dat Nederland eerst met concrete verdenkingen moet komen vooraleer gegevens gedeeld kunnen worden.

In hoger beroep, aangespannen door de Zwitserse belastingdienst, werd dat vonnis echter teruggedraaid. De Nederlandse fiscus mag daarom gewoon groepsverzoeken doen om informatie te verzamelen over rekeninghouders bij Zwitserse banken zonder dat daar een concrete verdenking achter zit. Dat hoeven overigens niet per definitie zwartspaarders te zijn; het kan ook gaan om mensen die wel opgeven dat ze een Zwitserse rekening hebben.

Volgens de Belastingdienst zijn inmiddels de gegevens van 749 rekeninghouders bij UBS opgevraagd. Dat heeft tot nu toe een bedrag van 1,4 miljoen euro opgeleverd voor de staatskas. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is echter pas van 39 rekeninghouders nagetrokken of zij hun Zwitserse spaartegoeden hebben opgegeven bij de Belastingdienst en zal dit bedrag dus nog verder oplopen.

Bilateraal verdrag blijft in stand

Het besluit betekent volgens de voorlichter dat het bilaterale verdrag tussen Nederland en Zwitserland “in stand kan blijven”. “Dat was wel even spannend want de uitspraak zegt iets over de vraag of we ook in de toekomst groepsverzoeken kunnen blijven doen.” Nederland wil de komende tijd vaker gebruik maken van de mogelijkheid om gegevens over mogelijke zwartspaarders bij Zwitserse banken, zoals bijvoorbeeld Credit Suisse, boven water te krijgen.