Zevendaagse wapenstilstand in Syrië van kracht

In de meeste frontlinies is het rustig. In de buurt van Aleppo zijn er volgens activisten wel bombardementen uitgevoerd.

Syrische kinderen aan het spelen in het puin in de zuidwestelijke stad Daraa op de dag dat een zevendaagse wapenstilstand van kracht is voor het gehele land.
Syrische kinderen aan het spelen in het puin in de zuidwestelijke stad Daraa op de dag dat een zevendaagse wapenstilstand van kracht is voor het gehele land. Foto Mohamad Abazeed/ AFP

In Syrië is vanaf 19.00 lokale tijd een zevendaagse wapenstilstand van kracht. Deze is totstandgekomen door een akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland. Het doel van deze overeenkomst is om hulp te bieden aan burgers in de belegerde gebieden en politieke onderhandelingen te hervatten om een einde te maken aan de al meer dan vijf jaar voortdurende oorlog.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heerst er kalmte aan de meeste frontlinies. In het zuidwesten van het land zou er wel artillerievuur te horen zijn bij zowel rebellen als strijdmachten die vechten voor het Syrische regime. In de buurt van Aleppo zijn wel een aantal luchtaanvallen uitgevoerd, zo laten activisten weten aan persbureau AP.

Twitter avatar KenanRahmani Kenan كنان 7th violation of #SyriaCeasefire: regime artillery targets Masaken Hanano district of Aleppo. #CeasefireViolations

Rusland: hulp aan Aleppo kan van start

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, laat in een eerste reactie weten dat het geweld is afgenomen. Maar dat het nog te vroeg is om te concluderen of de wapenstilstand goed wordt nageleefd.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat de belegerde stad Aleppo onmiddelijk voorzien kan worden van hulpgoederen. De tienduizenden inwoners die wonen in het gedeelte dat in handen is van rebellen hebben een groot tekort aan voedsel, water en medicijnen.

Strijd tegen IS en Jabhat Fata al-Sham gaat door

Het Syrische leger heeft op de staatstelevisie aangekondigd, zo bericht persbureau Reuters, dat ze een week lang een “regime van kalmte” toepassen. Ze behouden het recht wanneer ze worden aangevallen door “gewapende groepen” om geweld te gebruiken.

De strijd tegen terreurbewegingen Islamitische Staat (IS) en Jabhat Fata al-Sham (voormalige aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra) is uitgezonderd van het akkoord.

Rebellengroepen sceptisch over wapenstilstand

De grootste rebellengroepen die strijden tegen het regime van president Assad hebben aangegeven dat ze de wapenstilstand steunen, maar ze blijven zeer sceptisch over de naleving van het akkoord. Ze vinden dat vooral Assad baat heeft bij de wapenstilstand. De rebellen van Ahrar al-Sham, een islamistische beweging gesteund door Saoedi-Arabië, hekelen dat Jabhat Fata al-Sham wordt beschouwd als terroristisch en willen blijven samenwerken met deze groepering.

Lees ook een analyse van buitenlandredacteur Toon Beemsterboer: Vooral scepsis na schimmige deal tussen VS en Rusland

In de uren voor het ingaan van de wapenstilstand bombardeerde het Syrische leger verschillende frontlijnen, waaronder Aleppo en de zuidelijke provincie Quneitra, vlakbij de Israelische grens. Vlak na de bekendmaking van het akkoord op vrijdag vielen er meer dan honderd doden bij bombardementen in rebellengebieden in Idlib en Aleppo.