Wawrinka verslaat Djokovic en wint US Open

De Zwitser wint zijn derde grand slam na de Australian Open (2014) en Roland Garros (2015).

De Zwitser Stan Wawrinka (r) onttroonde zondag Serviër Novak Djokovic. Foto: Charles Krupa / AP

Stan Wawrinka heeft zondagavond (lokale tijd) titelhouder Novak Djokovic onttroond bij het US Open in New York. De als derde geplaatste Zwitser steeg in de finale van het laatste grandslamtoernooi van het jaar boven zichzelf uit. Met bij vlagen grandioos tennis wist hij de nummer één van de wereld van zijn dertiende major af te houden. Wawrinka zegevierde na 3 uur en 54 minuten in vier sets: 6-7 (1), 6-4, 7-5, 6-3.

Voor Wawrinka was het zijn derde triomf in een grandslamtoernooi na zijn eerdere eindzeges in het Australian Open (2014) en op Roland Garros (2015). De 31-jarige Zwitser stond voor de eerste keer in de finale van het US Open. De twee jaar jongere Djokovic, die fysieke problemen had in het tweede deel van de partij, won het toptoernooi op Flushing Meadows in 2011 en 2015.

Loepzuivere returns

De eerste set leek snel naar de sterk serverende titelverdediger te gaan. Djokovic liet op 5-2 echter twee setpoints liggen en vanaf dat moment maakte de Zwitser een steeds betere indruk. Hij dwong een tiebreak af waarin echter Djokovic nog wel oppermachtig was. In de tweede set kwam Wawrinka nog wat meer in zijn spel en met zijn tweede break bracht hij stand weer in evenwicht.

Vanaf de derde set namen de wanhoop en de onmacht bij Djokovic toe. Wat hij ook probeerde, tegen de krachtige en loepzuivere returns van Wawrinka viel weinig te beginnen. Na de slopende derde set, die liefst 76 minuten duurde, konden ook twee medische interventies voor de sluwe Serviër het ritme bij de koelbloedige Wawrinka niet meer breken.

Arbeid

Op weg naar zijn eerste finale in New York moest Wawrinka veel meer energie en arbeid leveren dan Djokovic. De Serviër kreeg richting de eindstrijd met liefst drie spelers te maken die ziek, zwak of misselijk waren. Daardoor kwam hij nog maar 538 minuten in actie, tegen ruim 1000 minuten speeltijd voor Wawrinka.

Met vier overwinningen en negentien nederlagen tegen Djokovic zag ook de onderlinge statistiek er voor Wrawinka niet best uit. Toch kon hij nog wel moed putten uit een ander opvallend feit: sinds 2013 won de Zwitser zijn laatste tien finales waarin hij uitkwam, waaronder de eindstrijd op Roland Garros in 2015, uitgerekend tegen Djokovic. Die fraaie reeks hield Wawrinka in New York in stand. (ANP)