De Thuiskok: Slarolletjes met saus

©

Het boek Feestvoer heet niet voor niets zo: het staat vol met gerechten die je zo terugziet op een grote schaal die rondgaat op een borrel, of in een mooie schotel op een goedgevulde tafel bij een huisfeestje, zoals deze slarolletjes. De kopjes in de ingrediëntenlijst staan gelijk aan een inhoud van 240 ml.

Begin met de saus. Pak een kleine steelpan en verwarm daarin de olie op middelhoog vuur. Doe de bloem erin en roer een minuut of 2 goed door, tot het nootachtig begint te ruiken. Klop de bouillon erdoor. Het gaat eruitzien als smerige kinderklei, maar blijf doorgaan. Klop de hete saus en ciderazijn er langzaam door, zodat het niet gaat klonteren. Laat 2 tot 5 minuten sudderen, tot de saus begint in te dikken. Haal dan van het vuur.

Doe dan de kikkererwten in een keukenmachine en laat die draaien fijngehakt zijn. Prakken met een aardappelstamper of een vork in een kom kan ook. Het moet niet te grof worden, maar wel wat textuur houden: iets in de buurt van stukjes zo groot als rijstkorrels. Doe de gepureerde kikkererwten in een grote kom. Gooi de selderij, wortel, rode ui, knoflook, het citroensap, de rodewijnazijn, olijfolie, het zout en de peper erbij en roer door. Proef en pas de smaak eventueel aan. Schep voor het serveren wat van de vulling op de slabladeren. Giet er buffelsaus overheen of serveer die er los bij.

    • Sam de Voogt