Symbolische Foto

Vrouw van ‘de kus’ na WOII overleden

De in wit uniform gestoken vrouw die met een donker geklede matroos zoende op de dag van de Japanse capitulatie in 1945 en door de foto daarvan wereldberoemd werd, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar zoon bekendgemaakt.

Zijn moeder, Greta Friedman, werd op 14 augustus 1945 vol op haar mond gezoend door zeeman George Mendonsa, die in een feestroes willekeurige vrouwen omhelsde en zoende. Fotograaf Alfred Eisenstaedt legde het beeld van matroos George Mendonso en tandartsassistente Friedman op Times Square in New York vast en publiceerde de foto in het tijdschrift Life. Sindsdien geldt de foto als een symbolisch beeld van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het paar dat op de foto stond, werd pas opgespoord in 1980 door Life. Zij hadden elkaar sinds die dag in 1945 nooit meer gezien. Pas in 2012 hebben Friedman en Mendonso elkaar voor het eerst weer ontmoet. „Ik zag hem die dag niet naderen en voor ik het wist had hij me stevig vast”, vertelde Friedman toen. (NRC)