Strookt oorlog in Jemen met westerse belangen?

Alwéér Jemen? Ja! Alweer Jemen! Want hoe minder belangstelling, hoe langer de oorlog daar doorgaat en hoe minder er van het land overblijft. De Verenigde Naties hebben nieuwe verliescijfers voor Jemen bekendgemaakt: méér dan 10.000 doden, van wie duizenden burgers, en 3,1 miljoen ontheemden. De helft van de 26 miljoen Jemenieten heeft voedselhulp nodig. Jemen stond al onder op alle armoedelijstjes. Sinds bijna anderhalf jaar wordt wat er nog functioneerde vanuit de lucht kapotgemaakt door de coalitie die wordt gecontroleerd en gedomineerd door buurland Saoedi-Arabië en vergaand gesteund door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het was de bedoeling de oprukkende anti-Saoedische rebellen daar snel op te rollen, maar die winnen juist aan populariteit door de bombardementen. Dus het eind is niet in zicht.

Deze oorlog woedt buiten ons blikveld. Maar de Britse journalist Peter Oborne reisde er vorige maand heen, en schreef er een paar woedende artikelen over (zie middleeasteye.net). Hij klaagt de Britse regering aan, die haar economische belangen – om te beginnen miljarden ponden aan wapenleveranties aan Saoedi-Arabië – laat voorgaan boven het internationaal oorlogsrecht dat volgens de VN in Jemen vérgaand wordt geschonden.

O, die belangen! Het moet wel heel erg met een regime zijn gesteld willen westerse regeringen er niet graag zaken mee doen. En steeds grager, is mijn indruk. De belabberde staat van de mensenrechten in Saoedi-Arabië verhinderde onze eigen koning vorig jaar niet persoonlijk in Riad zijn condoleances aan te bieden na de dood van koning Abdullah. De EU probeert migratie uit Afrika te stuiten via samenwerking met de Soedanese president Bashir, die door het Strafhof wegens genocide is aangeklaagd. Ik noem maar wat. Maar is het niet eerder ons belang, bijvoorbeeld vanuit terrorismeoogpunt, dat níét met westerse steun een land wordt verwoest?

Nu wordt Saoedi-Arabië de laatste tijd wel wat minder populair in volksvertegenwoordigingen. Het Amerikaanse Congres heeft zojuist tot Saoedische woede besloten dat burgers het land gerechtelijk kunnen aanpakken voor vermeende betrokkenheid bij de aanslagen van 9/11. En in het Britse parlement groeit de weerstand tegen verdere wapenleveranties. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel Jubeir, kwam vorige week persoonlijk naar Londen om bezorgde MP’s tot rede te brengen met het vooruitzicht van een vrijhandelsakkoord met de Arabische Golfstaten.

De Britse minister Johnson kampeert voorlopig op het standpunt dat niet kan worden bewezen dat het oorlogsrecht wordt geschonden als Londen wapens blijft leveren. Volgens hem kan Saoedi-Arabië zelf het best onderzoek doen naar alle beschuldigingen. Hè? Laat de verdachte zelf onderzoek doen naar zijn misdrijf? Ik ben bang dat u nog niet mijn laatste column over Jemen heeft gelezen.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt hier elke week de feiten van de hypes