Politie

Klasje arenden is geslaagd en mag nu gaan jagen op illegale drones

Naast honden en paarden is er een nieuw dier dat de politie bijstaat: de arend. Nadat de politie begin dit jaar bekendmaakte te kijken naar de mogelijkheid om roofvogels in te zetten tegen drones, bevestigde een politiewoordvoerder zondag dat het eerste klasje vogels klaar is om aan de slag te gaan. Met het definitief inzetten van de dieren tegen drones die vliegen waar dat niet mag, heeft de politie een wereldprimeur.

Meerdere arenden – de politie maakt geen aantallen bekend – hebben succesvol een training afgelegd om de onbemande vliegtuigjes als hun prooi te zien. De dieren kunnen drones met hun poten uit het luchtruim grijpen en ermee naar een rustige plek vliegen.

Ze zullen vooral worden ingezet wanneer drones een gevaar opleveren, zegt de politie. Bijvoorbeeld als een drone boven een menigte op een evenement vliegt, of als ze te dicht bij vliegvelden komen.

In januari kondigde de politie al aan bezig te zijn met een proef met roofvogels en drones. Destijds was nog geen definitieve beslissing genomen over het inzetten van de dieren. Valkeniers uitten in verschillende media hun zorgen over het welzijn van de roofvogels. Volgens de politie zijn er geen arenden gewond geraakt bij de training. „Een huis-tuin-en-keukendrone heeft geen impact op de klauwen van de roofvogel. Maar bij echt grote drones, met bijvoorbeeld sterke motoren, zouden snijwonden kunnen ontstaan. We kijken momenteel naar beschermingsmaatregelen, zoals een soort klauwschoenen voor de poten.”