Politie arresteert meer dan 200 voortvluchtige criminelen

Ondanks de ruim tweehonderd gearresteerde criminelen, stijgt het aantal voortvluchtige veroordeelden al jaren achtereen.

Archiefbeeld van twee politieagenten.
Archiefbeeld van twee politieagenten. Foto Remko de Waal/ ANP

Het afgelopen anderhalf jaar heeft de politie meer dan tweehonderd criminelen opgespoord die nog een lange gevangenisstraf moeten uitzitten. Een politiewoordvoerder bevestigde dat maandag na berichtgeving door De Telegraaf en NOS. De criminelen werden opgespoord door het zogenoemde FASTNL-team, dat begin 2015 is opgericht.

Het gaat om 202 criminelen in totaal. Daarvan zijn 170 misdadigers actief opgespoord door het speciale politieteam, 32 anderen gepakt werden bij onder meer verkeerscontroles. Het gaat om criminelen - uit zowel binnen- als buitenland - die nog meer dan tien maanden de cel in moeten.

Stijging aantal voortvluchtige criminelen

Maar ondanks de ruim tweehonderd gearresteerde criminelen, blijft het aantal voortvluchtige veroordeelden stijgen. Dat blijkt uit cijfers die tv-programma EenVandaag heeft opgevraagd. Een totaal zijn 3209 zaken veroordeelden met meer dan vier maanden cel op de vlucht. In 2009 ging het nog om 2139 zaken, in 2013 was dit al gestegen naar 2760.

In totaal zijn bijna twaalfduizend zaken criminelen met openstaande vrijheidsstraffen op vrije voeten. De politie is actief op zoek naar een kwart daarvan. In de overige gevallen gaat het om veroordeelden tegen wie geen Europees arrestatiebevel uitgegeven kan worden of die slechts een korte celstraf open hebben staan.

Ondanks de stijging van het aantal voortvluchtige criminelen naar wie de politie op zoek is, zegt een woordvoerder tevreden te zijn met het resultaat:

“Dit gaat om criminelen aan de bovenkant van de markt. Mensen met zware delicten die lang moeten zitten. Het zijn niet zomaar winkel- of fietsendieven waar we naar op zoek zijn.”

Veel van hen leven onder de radar, of hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. FASTNL - dat uit 35 personen bestaat - is nog eens 130 veroordeelden op het spoor die in het buitenland zitten. 48 criminelen zijn gevlucht naar een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland.

Europese FAST-teams

Veel Europese landen hebben inmiddels een FAST-team dat onderzoek doet naar voortvluchtige criminelen. Onderling wisselen deze eenheden informatie uit. Hierdoor kunnen buitenlandse verdachten in Nederland opgepakt worden, en andersom. FAST staat voor Fugitive Active Search Team.