Koenders niet op PvdA-lijst, wil wel verder als minister

Bert Koenders (58), nu minister van Buitenlandse Zaken.
Bert Koenders (58), nu minister van Buitenlandse Zaken. Foto Joe Klamar/AFP

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) stelt zich niet kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Wel is hij opnieuw beschikbaar als bewindspersoon. In een verklaring zegt Koenders zich “zeer actief” te gaan inzetten voor zijn partij tijdens de verkiezingscampagne. Koenders (58) trad in oktober 2014 aan als minister van Buitenlandse Zaken. Hij was de opvolger van Frans Timmermans, die naar de Europese Commissie vertrok.

Eerder maakten de PvdA-ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bekend niet te zullen terugkeren. Ook vicepremier Lodewijk Asscher stelt zich niet kandidaat als ‘gewoon’ Kamerlid, maar overweegt wel Diederik Samsom uit te dagen voor het partijleiderschap.

Dijsselbloem wel op kieslijst

Minister Jeroen Dijsselbloem stelt zich wel beschikbaar voor de PvdA-kieslijst, zo laat hij dinsdag weten in een interview in het AD. “Ik heb er lol in, ik ben nog steeds heel gemotiveerd om Nederland verder op orde te krijgen.” Dijsselbloem is sinds 2012 minister van Financiën en zat hiervoor twaalf jaar in de Tweede Kamer. Wel laat hij weten graag hoog te staan op de PvdA-kieslijst. “Maar wat is hoog genoeg? Geen idee. Ik hoop dat de kiezer me straks weet te vinden als hij op me wil stemmen.”