Oud-premier Cameron vertrekt uit het Lagerhuis

Cameron zegt nog niet te weten wat hij hierna gaat doen. Hij stapte op als premier na het Brexit-referendum.

Archiefbeeld. David Cameron op zijn laatste dag als premier. Foto Peter Nicholls / Reuters

David Cameron vertrekt per direct uit het Britse Lagerhuis, heeft hij aangekondigd in een interview met ITV News. De oud-premier vindt dat zijn voormalige ambt afleidt van zijn werk in het parlement. Wat hij hierna gaat doen, zegt hij nog niet te weten.

Cameron was sinds juni 2001 lid voor het kiesdistrict Witney, waar nu tussentijdse verkiezingen gehouden moeten worden. Hij zegt tegen ITV deze zomer lang over zijn vertrek getwijfeld te hebben:

“Naar mijn mening is het in de hedendaagse politiek gezien de omstandigheden rond mijn vertrek niet echt mogelijk een goede backbencher te zijn als voormalig premier. Ik denk dat alles wat je doet een enorme afleiding wordt en een grote afleiding van wat de regering voor ons land moet doen.”

Cameron trok zich begin juli terug als premier nadat de Britten in een referendum gestemd hadden voor vertrek uit de Europese Unie. Hij was als eerste minister een uitgesproken tegenstander van een Brexit, en zei zichzelf niet de juiste man te vinden om het land daarin te leiden. Hij werd opgevolgd door Theresa May.

In een officiële verklaring over zijn vertrek, zegt Cameron in Witney te blijven wonen, maar niet terug te keren in de landelijke Britse politiek:

“Ik kijk uit naar een leven buiten Westminster, maar hoop me in te kunnen blijven zetten voor de maatschappij en een tastbare en nuttige bijdrage te kunnen leveren aan het land waarvan ik houd.”

    • Bastiaan Nagtegaal