Oostenrijk stelt verkiezingen uit

De Oostenrijkse regering heeft dit besloten wegens een defect aan de stemkaarten.

Presidentskandidaten Norbert Hofer (FPÖ) en Alexander Van der Bellen (De Groenen) voor aanvang van een tv-debat.
Presidentskandidaten Norbert Hofer (FPÖ) en Alexander Van der Bellen (De Groenen) voor aanvang van een tv-debat. Foto Ronald Zak / AP.

De herhaling van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen, die gepland stonden voor 2 oktober, zijn uitgesteld. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka maandag bekend. Daartoe is besloten vanwege een defect aan de stemkaarten.

Minister Sobotka van Binnenlandse Zaken stelde vorige week een onderzoek in naar de enveloppen van de poststemmen. Deze zouden niet goed dichtgeplakt kunnen worden. De verkiezingen worden nu gehouden op 26 november of 4 december.

Wetswijziging

De precieze datum van de nieuwe verkiezingen hangt af van de snelheid waarmee het parlement de regulering (uit 1971) voor dit soort verkiezingen kan aanpassen. Er zijn oude kiezers overleden, en intussen hebben ook duizenden kinderen de kiesgerechtigde leeftijd van 16 jaar bereikt. Om die te laten deelnemen (en om nieuwe juridische scherpslijperij te voorkomen) moet het parlement de bestaande regeling aanpassen.

Lees ook de column van onze correspondent Caroline de Gruyter over de politieke situatie in Oostenrijk: Alles dient de stad

In de kieswet staat namelijk dat het kiesregister niet zomaar aangepast kan worden. Daar moet het parlement eerst over stemmen. Bovendien kan bij wet een presidentsverkiezing alleen worden uitgesteld als een kandidaat sterft.

Procedurele fouten bij de stemmentelling

In juli besloot de hoogste rechtbank van Oostenrijk, het Grondwettelijk Hof van Justitie, dat de presidentsverkiezingen opnieuw moesten. Het besloot daartoe na een klacht van Norbert Hofer (FPÖ) over “misstanden” bij de stemmentelling in negentien kiesdistricten.

Misstanden zijn in het onderzoek dat hierop volgde niet gevonden. Wel was er sprake van procedurele fouten. Zo zouden bijzitters niet zijn komen opdagen, of arriveerden ze pas laat in de middag. Anderen werden door hun partij gestuurd, maar niet binnengelaten of opgeroepen, terwijl de partij van niets wist. De verkiezingen werden gewonnen door de voormalige Groene politicus Alexander van der Bellen.

Bij de laatste telling bleek dat Van der Bellen slechts 30.000 stemmen meer had gekregen dan zijn extreem-rechtse opponent Hofer.