Ongewis bestand van kracht in Syrië

Foto Ameer Alhalbi/AFP

Syrische mannen met baby’s in hun armen banen zich een weg door een verwoeste straat in Salihin, een oostelijke wijk van Aleppo die nog in handen van rebellen is. Maandagavond na zonsondergang werd in Syrië een staakt-het-vuren van kracht op grond van een akkoord, dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bereikte met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Er waren nog niet onmiddellijk meldingen van ernstige schendingen maar er bestaat zowel in Syrië als daarbuiten weinig vertrouwen in de levensvatbaarheid van het bestand. De Syrische president Bashar al-Assad liet maandag in een interview met het staatspersbureau SANA weten dat zijn regering vast van plan is „elk gebied van de terroristen terug te pakken”.